2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Itt van Oroszország véleménye a majomhimlőjárványról

Az orosz nemzeti egészségügyi felügyelet, a Roszpotrebnadzor nem lát okot a pánikra a világszerte tapasztalható újabb majomhimlőjárvány miatt. A betegséget jól ismeri az emberiség – mondta a hivatal vezetője, Anna Popova az orosz KP rádiónak adott interjújában kedden.

Eddig egyetlen majomhimlős esetet sem “importáltak” Oroszországba – mondta Popova, hozzátéve, hogy Oroszországban van egy olyan tesztrendszer, amely képes órákon belül kimutatni a vírust egy beteg mintájában. Az orosz hatóságok egészségügyi ellenőrző intézkedéseket vezettek be, és tájékoztatták az egészségügyi személyzetet a helyzetről – tette hozzá.

“Fontos az éberség” – mondta Popova, miközben felszólította az orvosokat, hogy figyeljenek bizonyos tünetekre, amelyek a betegségre utalhatnak. Azoknak, akik a veszélyeztetett területekre utaztak, és utána rosszul érezték magukat, tájékoztatniuk kell az orvosokat az utazásukról – tanácsolta a Roszpotrebnadzor vezetője.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség. A kiütés gyakran az arcon kezdődik, majd átterjed a test más részeire.

A Roszpotrebnadzor azonban “nem lát okot pánikra” vagy “különösen fokozott figyelemre” – mondta Popova a KP Rádiónak.

Popova szerint az európai nemzetek eddig a vírus “legkevésbé veszélyes” változatával szembesültek. “Ez kevésbé patogén. Enyhébb betegséget okoz” – mondta Popova. A Roszpotrebnadzor vezetője azt is elmondta, hogy a vírus a változatokhoz képest nem sok mutációt szerzett.

“Nem látunk mutációkat” – mondta Popova, hozzátéve, hogy a járvánnyal foglalkozó első tudományos publikációk azt mutatják, hogy a vírus “semmiben sem különbözik attól, ami a járvány kitörése előtt volt”.

Az 1980 előtt született oroszoknak sem kell különösebben aggódniuk a betegség miatt – tette hozzá Popova, kifejtve, hogy a himlő elleni védőoltás már az év előtt is kötelező volt a Szovjetunióban, és ez a majomhimlő ellen is hatásos lehet.

Az elmúlt hetekben több mint egy tucat országban mutatták ki a majomhimlőt, Európa-szerte, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Belgium volt az első ország, amely karantént rendelt el a betegség miatt, miután három esetet észleltek a területén. Miután körülbelül két héttel ezelőtt egyetlen betegnél diagnosztizáltak majomhimlőt, az Egyesült Államok elindította a Jynneos himlő elleni vakcina 13 millió adagjának beszerzését, amelyet 2019-ben engedélyeztek a vírus ellen.

A WHO múlt pénteken rendkívüli ülést hívott össze a majomhimlővel kapcsolatban, mivel a feltételezett esetek száma 100 fölé emelkedett. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, valamint néhány más ország tisztviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy a vírus alacsony kockázatot jelent a lakosságra nézve.

A legtöbb majomhimlővel diagnosztizált beteg két-négy hét alatt felépül. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a betegség halálozási aránya 3-6%.

A 2021-es müncheni biztonsági konferencián tartott “szimulációs” esemény azonban egy olyan feltételezett majomhimlőjárvány kitörését írta le, amely világszerte 270 millió halálos áldozatot követel.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó