2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Itt a bizonyíték: az USA tiltott fegyvereket szállít Ukrajnának

A Segodnia.ru oldal olyan dokumentumot publikált, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államok 52 hangtompítót és 15 javító készletet szállít Barrett M107 nagy kaliberű mesterlövészpuskákhoz Ukrajnának – írja a Vesztyi. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma három feltétellel hagyta jóvá a szállításokat. Fel kell jegyezni a szállítandó hangtompítók sorozatszámát, fel kell mutatni a címzettek adatait, és végül csakis azok a címzettek kaphatják meg az alkatrészeket, amelyeket a fogadó fél megnevezett a 14-es pontban.

A 14-es pontban Ukrajna Nemzeti Gárdája van megjelölve címzettként. „Az amerikai oktatók már dolgoznak az ukrán hadsereg soraiban és a Nemzeti Gárdában, ahol az a feladatuk, hogy felkészítsék az ukrán katonákat. Valószínűleg ezt az 52 puskát az oktatásban résztvevőknek akarják majd adni” – magyarázta Ivan Konovalov, katonai szakértő.

Félmillió dollár. Ez áll ebben a bizonyos fegyverszállítási szerződésben. A gyártó cég a Barrett Firearms Manufacturing vállalat, az exportőr pedig az Ami Global Security. A szállítást a New-York-i JFK repülőtéren vagy pedig az Oregon állambeli Portland repülőtéren keresztül végzik. A továbbiakban a bolgár Balkomers vállalat felelős a szállításért. Valószínűleg csak a nyomok eltüntetése miatt csatolták be a szerződésbe ezt a vállalatot. Az Egyesült Államok fegyverereket szállít NATO-szövetségeseinek, ezért senkinek sem tűnne fel még egy konténer. Bulgáriából pedig autóalkatrésznek álcázva is átszállíthatják a fegyvereket.

„Ami Bulgáriát mint tranzitországot érinti, elmondhatom, hogy az ország területét már több mint 20 éve használják különböző fegyverkezési megállapodásban, ahol el kell tüntetni a nyomokat. Elég nyilvánvaló, hogy ma is ugyanazt a sémát alkalmazzák, hogy bolgár tranzitot használva, bolgár szállító eszközökkel exportáljanak fegyvereket az Egyesült Államokból Bulgáriába, onnan meg Ukrajnába” – nyilatkozta Igor Korotcsenko katonai szakértő, a Nemzetvédelem újság főszerkesztője.

Bulgáriában nem mindenki örül ennek. Volen Sziderov, a Támadás nacionalista párt vezetője egy felvételt publikált, ahol ukrán zászlóval ellátott UAZ terepjárókat szállítanak teherautók. A Barrett mesterlövész puskákat nehezen lehet az önvédelmi eszközök közé sorolni. 12,7 mm-es kaliberű, és nagyjából 1800 méterre lehet vele tüzelni. A legfőbb eltérés a többi mesterlövész puskához képest, hogy páncél nélküli, vagy gyenge páncéllal rendelkező célpontok ellen használják. Például az ellenség rádiólokátorának megrongálására, lőszerek vagy aknák felrobbantására biztonságos távolságból. Az M107 használata csak újabb áldozatokkal fog járni a Donbásszon. Ez a fegyverszállítás megszeg minden egyezményt, beleértve a minszki egyezményeket is. „Ez már nem az első fegyverszállítmány, amelyet Bulgárián keresztül szállítanak amerikai cégek Ukrajnába. A hangtompítók és a javítócsomagok arról árulkodnak, hogy már korábban is szállítottak” – mondta Igor Korotcsenko.

A DNR felkelői korábban M16 puskákat is találtak a donyecki repülőtér területén, amelyet a NATO-országok használnak. Úgy tűnik, hogy a fegyverszállításokat minimum egy hónappal ezelőtt már elkezdték. Washington közben arról beszél folyamatosan, hogy nem fognak fegyvert szállítani Ukrajnába. Erről Josh Ernest, a Fehér Ház szóvivője is nyilatkozott a bajorországi G7-es csúcstalálkozón. Hozzá kell tenni azt, hogy az USA az ukrajnai államcsínyhez való közét és tagadta hosszú időn keresztül.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS