2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Az Iszlám Állam vállalta a kabuli orosz nagykövetségnél elkövetett merényletet

Az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) vállalta magára a hétfői kabuli öngyilkos merényletet. A robbanás az afgán fővárosban lévő orosz nagykövetség bejáratától nem messze történt, és 25 ember, köztük a követség két munkatársa vesztette életét.

A terrorcsoport azt állította, hogy a támadást egy külföldi harcos hajtotta végre. Egyes jelentések szerint a támadást az Iszlám Állam egyik helyi szárnya, az ISIS-K hajtotta végre.

A 2021-es tálib hatalomátvétel óta ez az első olyan támadás, amelyet az ISIS vállalt magára egy afganisztáni diplomáciai képviselet ellen. Korábban az orosz Nyomozó Bizottság megerősítette, hogy egy titkárhelyettes és egy biztonsági őr – mindketten orosz állampolgárok – meghaltak a robbanásban.

Médiajelentések szerint az áldozatok többsége vízumért sorban álló afgán volt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a támadás nyomán megerősítették a misszió biztonságát. A meggyilkolt követségi dolgozókat egyperces néma csenddel is meggyászolták Lavrov tádzsik kollégájával, Sirojiddin Muhriddinnel Moszkvában folytatott megbeszélései során.

Oroszország azon kevés nemzetek közé tartozik, amelyek azóta is fenntartanak diplomáciai képviseletet Kabulban, hogy a tálibok egy évvel ezelőtt hatalomra kerültek Afganisztánban.

Afganisztánban a 2021-es hatalomátvétel óta többször történtek terrortámadások, amelyekért a tálibok az ISIS-K-t okolják. Augusztus közepén az esti ima közben egy kabuli mecsetben hatalmas erejű robbanás történt, amely több tucat ember halálát okozta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...