2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Bloomberg: Németország nem tudja elkerülni a recessziót

A Berlin által elfogadott 65 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag, amely a mélyülő áramellátási válság okozta inflációs nyomás enyhítésére tett legújabb kísérlet, nem segít az EU legnagyobb gazdaságának elkerülni a fenyegető recessziót – jelentette hétfőn elemzőkre hivatkozva a Bloomberg.

Az intézkedések között szerepelnek az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak nyújtott magasabb támogatások, a diákoknak és nyugdíjasoknak nyújtott egyszeri pénzügyi támogatás, valamint az energiaárak felső határának meghatározása.

“Bár a bejelentett csomag valóban hoz némi könnyebbséget a pénzügyileg kiszolgáltatottak számára, kétséges, hogy a csomag elegendő lesz a magasabb energiaszámlákból eredő hatások teljes ellensúlyozására” – mondta Carsten Brzeski, az ING közgazdásza az ügynökség által látott, ügyfeleknek szóló jelentésében.

A szakértő kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a teljes csomag 2022-ben működőképessé válik, mondván, hogy “a csomag valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a szélesebb értelemben vett gazdaság recesszióba zuhanását”.

Közben Jörg Kraemer, a Commerzbank közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy a bejelentett lépések csak azt az “illúziót keltik, hogy a lakosság nagy részét meg lehet védeni az emelkedő energiaárak következményeitől”. Hozzátette, hogy a berlini megközelítés, a kiaknázott termelési kapacitásokkal kombinálva, tovább növelheti az amúgy is megemelkedett fogyasztói árakat.

Greg Fuzesi, a JPMorgan Chase stratégája számítása szerint a háztartások áramszámláinak 10 milliárd eurós csökkentése várhatóan 0,6%-kal csökkenti a teljes inflációt – idézi a Bloomberg.

“Jelenleg túl sok a kérdés ahhoz, hogy pontosan meg lehessen ítélni az inflációra gyakorolt hatást, beleértve az időzítést is” – mondta, hozzátéve, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz gázszállítások leállítása miatt “új kockázatok valósulhatnak meg”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...