2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Ismét kifütyülték a német kancellárt, aki kiabálva érvelt az ukrán fegyverszállítás mellett

Fagyos fogadtatásban részesült Olaf Scholz német kancellár péntek este a müncheni ikonikus Marienplatz téren tartott kampánybeszéde során. Az ország Ukrajnának nyújtott katonai támogatásának kritikusai kifütyülték a kancellárt, aki ezután megkérdőjelezte ellenzőinek valódi szándékait, és azzal vádolta őket, hogy Oroszország kezére játszanak.

Scholz szembeszállt a tömeggel, amely a kancellárt egyebek mellett “háborús uszítónak”, “vesztesnek” és “hazugnak” nevezte. A kancellár visszavágott, kitartva amellett, hogy a “jobboldali populisták” egy “borús jövőt” képviselnek.

Scholz azzal folytatta, hogy az Ukrajnába irányuló német fegyverszállítások leállítását követelők nem békegalambok, hanem “bukott angyalok, akik a pokolból jönnek, mert a nap végén egy háborús uszítónak adnak igazat” – nyilvánvalóan Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

A tisztviselő a továbbiakban megvédte döntését, miszerint Kijevnek fegyvereket adnak az “imperialista agresszió” kivédésére, és biztosította a nyilvánosságot, hogy ilyen lépéseket csak alapos mérlegelés után tettek.

Hasonló jelenetek játszódtak le Scholz múlt heti frankfurti és neurupini rendezvényein, ahol a kritikusok az éghajlat-politikáját is célba vették.

Eközben a Bild szombaton közzétett új közvélemény-kutatásának eredményei szerint a megkérdezettek 64%-a szeretné, ha a Scholz vezette szociáldemokratákból, a szabad demokratákból és a zöldekből álló jelenlegi “közlekedési lámpa” koalíciós kormányt leváltanák. Mindössze 22% elégedett az ország jelenlegi kormányzásával – derült ki a lap adataiból, amely közölte, hogy a megkérdezett németek 70%-a elégedetlen Scholz személyével.

Júniusban Scholzot kifütyülték a Falkensee városában rendezett “európai fesztiválon”, amelyet saját SPD pártja szervezett.

A Ruptly videóügynökség operatőreinek felvétele szerint a résztvevők egy része “hazaárulóként” és “háborús uszítóként” szidta a kancellárt, miközben “fegyverek nélküli békét” követeltek.

A Bild szerint az emberek egy része jobboldali csoportok tagjai voltak, és oroszbarát jelképeket viseltek.

Scholz kormánya az Oroszországgal való konfliktus tavaly februári kezdete óta következetesen támogatja Ukrajnát, és a kancellár azt jósolta, hogy Berlin még évekig fegyvereket kell, hogy szállítson Kijevnek.

Az ilyen szállítmányok ellenzői mellett azonban a tisztviselőt a legmagasabb ukrán tisztviselők és egyes hazai politikusok is bírálták, amiért bizonyos típusú eszközöket, például Leopard harckocsik esetében láthatóan hezitált.

Egy másik pénteki rendezvényen felszólalva a tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy az Ukrajna megerősítésére irányuló minden erőfeszítést csak alapos megfontolás után és a szövetségesekkel szoros együttműködésben tesznek, hogy minimalizálják annak kockázatát, hogy a konfliktus “Oroszország és a NATO közötti háborúvá” fajuljon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó