2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Ismerje meg a BRICS-csoport hat új tagállamát

2023. augusztus 24-én, a szövetség 15. csúcstalálkozójának csúcspontján bejelentették a BRICS bővítését. Argentína, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia 2024. január 1-jétől teljes jogú tagjai lesznek a BRICS-csoportnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-országok államfőinek találkozóján elmondta, hogy Moszkva 2024-es elnökségének részeként szintén hozzájárul majd a szövetség bővítéséhez.

Argentína

Az Argentin Köztársaság területe 2,8 millió négyzetkilométer, lakossága 46,2 millió fő (a 2022-es adatok szerint).

Dél-Amerikában Argentína területét tekintve Brazília mögött a második, népességét tekintve pedig Brazília és Kolumbia után a harmadik helyen áll.

Az államforma elnöki köztársaság. Az államforma föderáció. A jelenlegi elnök Alberto Fernandez (2019 óta).

A Világbank (WB) szerint 2022-ben az ország GDP-je 632,8 milliárd dollár volt, amivel a régió harmadik legnagyobb gazdasága (Brazília és Mexikó után). A GDP szerkezetében a szolgáltatási szektor 53%-ot, a feldolgozóipar 15%-ot, a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, halászat és vadászat 6,4%-ot tesz ki.

Argentína tagja olyan regionális szervezeteknek, mint a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC), az Amerikai Államok Szervezete (OAS), a Dél-amerikai Nemzetek Szövetsége (UNASUR) és a Déli Közös Piac (MERCOSUR).

Egyiptom

Az Egyiptomi Arab Köztársaság területe 1 millió négyzetkilométer, lakossága 110,99 millió fő. Az államforma elnöki köztársaság. Abdel Fattah el-Sisi 2014 óta az ország elnöke. A Világbank adatai szerint 2022-ben az ország GDP-je 476,8 milliárd dollárt tett ki, amivel Észak-Afrika legnagyobb gazdasága és a közel-keleti régió ötödik legnagyobb gazdasága. A GDP 51,4%-át a szolgáltatási szektor, 32,7%-át a feldolgozóipar és 10,9%-át a mezőgazdaság adja.

Egyiptom tagja az Arab Államok Ligájának, az Iszlám Együttműködés Szervezetének és az Afrikai Uniónak.

Irán

Az Iráni Iszlám Köztársaság területe 1,7 millió négyzetkilométer, lakossága 88 millió fő. Az ország egyike a világ kevés létező teokráciájának. Az államfő a legfelsőbb vezető, akit vallási személyiségek és teológusok közül választanak. Ez 1989 óta Ali Khamenei. Az elnök a végrehajtó hatalom vezetője, a második legfontosabb tisztségviselő. A posztot 2021 óta Ebrahim Raiszi tölti be.

Az ország GDP-je a Világbank szerint 2022-ben 388,5 milliárd dollár volt, ezzel a régió hatodik legnagyobb gazdasága. Irán rendelkezik a harmadik legnagyobb bizonyított kőolajkészlettel (a világ készleteinek 12%-a) és a világ második legnagyobb gázkészletével (17%). Irán gazdaságának legnagyobb ágazata a szolgáltatási szektor, amely a GDP 51%-át teszi ki, az olajtermelés 23%-át, a feldolgozóipar és a bányászat – 13%-át, a mezőgazdaság – 10%-át. Irán több mint 40 éve az USA, az ENSZ és az EU által bevezetett gazdasági szankciók hatálya alatt áll, és az utóbbi években gyakorlatilag elszigetelődött.

Irán szinte teljesen meg van fosztva a nemzetközi bankrendszerhez, a külföldi befektetésekhez és a modern technológiákhoz való hozzáféréstől, és nehezen tud olajat és gázt exportálni vagy üzemanyagot importálni. Ennek ellenére megtalálja a módját, hogy más országokkal kereskedjen. Irán tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), és 2023 júliusában bejelentette csatlakozását a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO).

Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) az Arab-félsziget délkeleti partvidékén fekvő állam. Területe 83 600 négyzetméter, lakossága 9,9 millió fő. Szövetségi struktúrája hét emírséget egyesít: Abu-Dzabi, Ajman, Dubaj, Ras Al Khaimah, Umm Al Quwain, Al Fujairah és Sardzsa. Mindegyik abszolút monarchia. Az állam 1971-es megalakulása óta az államfő tulajdonképpen Abu-Dzabi emírje (a cím öröklődik). Az Egyesült Arab Emírségek elnöke 2022 májusa óta Mohammed Bin Zajed Al Nahjan.

A Világbank adatai szerint az ország 2022-es GDP-je 507,53 milliárd dollár volt, amivel az ország a közel-keleti régió harmadik legnagyobb gazdasága. A gazdaság gerincét a nyersolaj és a földgáz kitermelése és exportja adja, amely a GDP több mint 40%-át teszi ki. Az Emírségek rendelkezik a nyolcadik legnagyobb bizonyított kőolajkészlettel (a világ készleteinek 5,6%-a) és a világ hetedik legnagyobb gáztartalékával (3%).

Az Egyesült Arab Emírségek tagja az OPEC-nek, az Arab Államok Ligájának, az Iszlám Együttműködési Szervezetnek és a Perzsa-öböl Arab Államainak Együttműködési Tanácsának.

Szaúd-Arábia

A Szaúd-arábiai Királyság az Arab-félsziget legnagyobb állama, területe 2,1 millió négyzetméter, lakossága 35,3 millió fő. Abszolút monarchia. A király 2015 óta Szalmán bin Abdulaziz Al Szaúd. Szaúd-Arábia alkotmánya a Korán és a Szunna.

A Világbank szerint az ország GDP-je 2022-ben 1,1 billió dollár volt, ezzel a Közel-Kelet legnagyobb gazdasága. Emellett az ország a világ legnagyobb olajtermelője. Az olajtermelés a GDP 46%-át teszi ki, a szolgáltatási szektor 36%-át, a feldolgozóipar részesedése 10%, az építőipar és az áram-, gáz- és vízellátás 6%-át, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat 2%-át.

Szaúd-Arábia tagja az OPEC-nek, az Arab Államok Ligájának, a Perzsa-öböl menti arab államok együttműködési tanácsának és az Iszlám Együttműködés Szervezetének.

Etiópia

Az Etióp Demokratikus Szövetségi Köztársaság területe 1,1 millió négyzetkilométer, lakossága 123,4 millió fő. Az államforma parlamentáris köztársaság. Miniszterelnök – Abiy Ahmed (2018 óta). 2019-ben Nobel-békedíjat kapott a szomszédos Eritreával fennálló 20 éves háborús állapot megszüntetéséért, valamint a térségben tett békefenntartó erőfeszítéseiért.

Az ország GDP-je a Világbank adatai szerint 2022-ben 126,8 milliárd dollár volt, amivel a harmadik legnagyobb gazdaság a szubszaharai Afrikában. Etiópia túlnyomórészt mezőgazdasági ország, és a világ egyik legnagyobb kávéexportőre. A mezőgazdaság részesedése a GDP-ből 37,6%, a feldolgozóipar 22,7%-ot, a szolgáltatások – 36,6%-ot tesznek ki.

Az ország tagja az Afrikai Uniónak, a Kormányközi Fejlesztési Szervezetnek és a Kelet- és Dél-Afrikai Közös Piacnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó