2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Irán júliusban csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Irán csatlakozása a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) júliusban fejeződik be – közölte csütörtökön Hoszein Amirabdollahian külügyminiszter.

“Júliusban leszünk a Sanghaji Együttműködési Szervezet teljes jogú tagjai, amikor a szövetség következő csúcstalálkozójára kerül sor” – mondta a Tasnim hírügynökség szerint.

2022. szeptember 15-16-án Szamarkand adott otthont az SCO csúcstalálkozójának, amelyen részt vett Ebrahim Raiszi iráni elnök is. Az iszlám köztársaság kötelezettségvállalási memorandumot írt alá a szövetség tagország státuszának megszerzéséről.

A következő csúcstalálkozót július 4-én tartják Narendra Modi indiai miniszterelnök elnökletével, virtuális formában. Mint az indiai külügyminisztérium kedden bejelentette, a csúcstalálkozón a szervezet valamennyi tagja részt vesz. Irán, Belarusz és Mongólia megfigyelőként kapott meghívást. Emellett Türkmenisztán is meghívott vendégként szerepel.

Az SCO létrehozásáról szóló nyilatkozatot 2001 júniusában írta alá Sanghajban hat állam – Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Tádzsikisztán és Üzbegisztán -. Jelenleg a szervezetnek már India és Pakisztán is tagja. A megfigyelő államok között van Afganisztán, Belarusz, Irán és Mongólia, párbeszédpartnerek Azerbajdzsán, Örményország, Kambodzsa, Nepál, Törökország és Srí Lanka.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó