2024, február 27.
10 C
Budapest
-4.5 C
Moszkva

Irán január 18-án csatlakozik az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz

Irán január 18-án szabadkereskedelmi megállapodást ír alá az Eurázsiai Gazdasági Unióval (EaEU) – jelentette be Omid Ghalibaf, az ország ipari minisztériumának szóvivője kedden.

Az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz vámunióján alapuló Eurázsiai Gazdasági Unió 2015-ben jött létre. Később csatlakozott hozzá Örményország és Kirgizisztán. Vietnam 2016-ban hivatalosan az első nem regionális országként lett a blokk szabadkereskedelmi partnere. Az unió célja, hogy biztosítsa az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkavállalók szabad mozgását a tagországok között.

Eközben Teherán a preferenciális kereskedelem alapján cserélhet árut az EaEU tagállamaival – magyarázta az iráni tisztviselő. Az unió kedvezményeket biztosított az iráni áruk számára, Teherán pedig preferenciákat biztosított az eurázsiai blokkból származó árucikkeknek.

Irán oroszországi nagykövete, Kazem Dzsalali korábban bejelentette, hogy Teherán és az EaEU sikeresen lezárta a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló tárgyalásokat, és most a megállapodás a tagállamok és Irán parlamentjeinek ratifikálására vár.

Az Oroszország és Irán közötti együttműködés a Moszkva és Teherán elleni nyugati szankciók közepette kezdett gyorsan bővülni. Január-októberben a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte a 4 milliárd dollárt, ami az orosz vámszolgálat adatai szerint meghaladja az egész 2021-es évet. Az Iránba irányuló orosz export 27%-kal, míg az országból származó import 10%-kal ugrott meg – derült ki az adatokból.

Az év eleje óta a nemzetek számos megállapodást kötöttek, többek között repülőgép-felszerelések vásárlásáról, valamint gázvezetékek közös építéséről és gázmezők fejlesztéséről.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a donbasszi Lasztocskine falu felszabadítását. A település Avgyejevkától nyugatra található, amely az ukrán hadsereg egyik jelentős korábbi erődítménye volt,...

Zelenszkij: Putyin 2019-ben a Donbasszban zajló harcok beszüntetését kérte tőlem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Vlagyimir Putyin sürgette őt a donbasszi ellenségeskedések 2019-es beszüntetésére. Hozzátette, hogy akkoriban erős aggályai voltak, hogy a diplomácia...

Trudeau elszólta magát: Oroszországnak meg kell nyernie ezt a háborút

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn sürgette a NATO-országokat, hogy növeljék katonai kiadásaikat, és küldjenek több fegyvert és lőszert Ukrajnába, de úgy tűnt, hogy egy...
spot_img

Videó