2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Irán és India a nemzeti valuták alkalmazásáról tárgyal a két ország közötti kereskedelemben

Az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Ali Shamkhani május 1-jén Teheránban tartott találkozóján arra kérte India nemzetbiztonsági tanácsadóját, Ajit Dovalt, hogy a két ország közötti kétoldalú kereskedelemben ösztönözze a helyi valuták használatát.

Shamkhani hangsúlyozta a “riál-rúpia mechanizmus aktiválásának” fontosságát – jelentette az iráni TASNIM hírügynökség.

Shamkhani szerint az indiai és iráni valutát használó “pénzügyi tranzakciós rendszer” elindítása “jelentős lépés lenne a közös célok teljesítése felé a gazdasági területen [Teherán és Újdelhi között]”.

Kiemelte továbbá a két nemzet stratégiai függetlenségét, valamint a köztük lévő civilizációs, történelmi és kulturális közös vonásokat, hozzátéve, hogy “az Irán és India közötti kapcsolatok nem állnak szemben egyetlen más országgal sem, és nem befolyásolja őket harmadik felek akarata sem”.

A két tisztviselő megvitatta az Irán és India közötti együttműködés lehetőségeit az energia, a közlekedés, a technológia és a pénzügyek terén, valamint mindkét ország szerepét a Kína vezette Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO), az eurázsiai államok közötti politikai, gazdasági, biztonsági és védelmi szövetségben.

Az Iszlám Köztársaság a héten, a közelgő indiai csúcstalálkozón válik az SCO teljes jogú tagjává.

Iránnak a feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS+ csoporthoz való csatlakozási törekvése is szóba került. Az iráni-indiai együttműködés e két szervezet keretében mindkét ország nemzeti érdekeit teljesíti – mondta Shamkhani.

“A független államoknak szükségük van arra, hogy felismerjék az új globális fejlemények jellemzőit, és megerősítsék hazai képességeiket a regionális együttműködés előmozdítása és az aktívabb nemzetközi szerepvállalás érdekében” – mondta Shamkhani.

Az indiai nemzetbiztonsági tanácsadó találkozott Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszterrel is.

Irán tavaly kezdte meg az orosz áruk Indiába történő szállításának megkönnyítését a Nemzetközi Észak-Déli Szállítási Folyosón keresztül.

Az elmúlt évben Teherán politikai és gazdasági szövetségek kiépítésén dolgozott több nyugat-ázsiai, eurázsiai, közép-ázsiai és latin-amerikai országgal.

Ezen erőfeszítések részeként Irán és Oroszország integrálta bankrendszereiket a nyugati szankciók megkerülése és a kétoldalú kereskedelem erősítése érdekében.

Irán hamarosan új kereskedelmi útvonalat indít Brazíliával, és továbbra is átfogó energetikai együttműködést folytat Venezuelával. Szaúd-Arábia is hamarosan kereskedelmi irodát hoz létre Iránnal egy Kína segítségével létrehozott új szövetség részeként.

A közelmúltban több tucatnyi ország fejezte ki érdeklődését a nemzeti valutájában folytatott kereskedelem iránt, a Washington gazdasági kényszerítő politikájának elkerülése érdekében egyre inkább terjedő dollármentesítési tendencia részeként.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó