2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Irán csatlakozik Oroszország műholdprogramjához

Irán kifejezte együttműködési szándékát Oroszországgal a Szféra (Égbolt) űrprogramban – mondta Kazem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete egy csütörtöki konferencián.

Elmondta, hogy Irán hivatalosan értesítette a Nemzetközi Távközlési Uniót, a SpaceX-et és néhány más szervezetet az országban szolgáltatást nyújtó műhold-üzemeltetőkre vonatkozó szabályokról, de választ még nem kapott.

“Minden, ami ezen túlmutat, felelőtlenségnek és törvénytelennek minősül, ami nemcsak Irán belügyeibe avatkozik be, hanem egyértelműen sérti a nemzetközi jogokat is” – mondta a nagykövet a Szféra című konferencián.

“A Szféra gazdasági és politikai, valamint a biztonság területén is kiemelkedő lehetőségnek számít. Mi, Oroszországgal az űrkutatás területén folytatott hosszú távú együttműködési programunk keretében kijelentjük, hogy készek vagyunk és teljes mértékben szándékunkban áll partnerként együttműködni és jelen lenni ebben a felhőprojektben” – mondta Dzsalali.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. június 7-én a Közvetlen Kapcsolat Vlagyimir Putyinhoz című műsorban beszélt a Szféra programról. A program célja a kommunikáció és a Föld távérzékeléséhez szükséges műholdak felbocsátása. Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz korábbi főigazgatója szerint a program keretében öt műholdkonstellációt hoznak létre a távközlési szolgáltatásokhoz, és további ötöt a távérzékeléshez. A program első műholdját, a Skif-D-t 2022-ben indították útnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó