2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

India megduplázná kereskedelmi forgalmát Oroszországgal

India szeretné megduplázni Oroszországgal folytatott kereskedelmét annak ellenére, hogy a nyugati államok felszólították, hogy csatlakozzon az Oroszország-ellenes szankciórendszerhez – jelentette vasárnap az Indian Express az orosz és indiai tisztviselők közelmúltbeli magas szintű találkozójának jegyzőkönyvére hivatkozva.

“A kereskedelmi minisztérium megemlítette, hogy kész támogatni a kezdeményezést, és a különböző exportőröktől és üzleti egységektől kapott visszajelzések alapján bízik abban, hogy belátható időn belül megduplázódik az India-Oroszország kereskedelem” – áll a dokumentumban, amelyet a hírportál idézett.

A beszámoló szerint az indiai hatóságok úgy vélik, hogy az indiai rúpia használata a kereskedelmi elszámolásokhoz hozzájárul a kölcsönös kereskedelem fellendítéséhez. Az ország várhatóan a közeljövőben rúpiában kezdi meg a kereskedelmet Oroszországgal, mivel a vezető hitelező State Bank of India még szeptemberben beleegyezett az új mechanizmus megkönnyítésébe. Emellett a hét elején az indiai kormány hivatalosan is engedélyezte a nemzetközi kereskedelmi elszámolásokat indiai rúpiában – közölte az ország kereskedelmi és ipari minisztériuma.

A két ország közötti kereskedelem volumene idén jelentősen megnőtt, főként az orosz olaj indiai importjának ugrásszerű növekedése miatt. India korábban teljes nyersolajszükségletének kevesebb mint 1%-át importálta Oroszországból, de az év eleje óta eljutott oda, hogy olajszükségletének mintegy 22%-át orosz üzemanyagból fedezi. A múlt hónapban Oroszország lett India legnagyobb olajszállítója, megelőzve Irakot és Szaúd-Arábiát.

Korábban Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter azt mondta, hogy India és Oroszország az évi 30 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom felé halad. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2021-ben 12 milliárd dollárt tett ki, ami akkor történelmi csúcsnak számított Alekszandr Rjbasz, Oroszország indiai kereskedelmi képviselője szerint.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...