2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

India kiutasított egy kanadai diplomatát

Újdelhi válaszolt órákkal azután, hogy Kanada kiutasított egy magas rangú indiai diplomatát, mivel az indiai kormánynak állítólag köze volt Hardeep Singh Nijjar, a khalisztáni szeparatista mozgalom vezetője és kanadai állampolgár meggyilkolásához.

A kanadai főmegbízottat kedd reggel bekérette az indiai külügyminisztérium, és tájékoztatta Újdelhi döntéséről, miszerint kiutasítja az Indiában tartózkodó magas rangú kanadai diplomatát.

Arra kérték, hogy a következő öt napon belül hagyja el Indiát – közölte a külügyminisztérium közleményében.

India döntése “növekvő aggodalmát tükrözte a kanadai diplomaták belügyeinkbe való beavatkozása és India-ellenes tevékenységekben való részvétele miatt” – tette hozzá a közlemény.

Újdelhi lépése válaszul jött arra, hogy Kanada kiutasította Pavan Kumar Rai-t, az indiai külső hírszerző ügynökség, a Research and Analysis Wing vezetőjét, miután az indiai kormányt összefüggésbe hozták egy khalisztáni aktivista júniusi meggyilkolásával.

A vádakra reagálva India határozottan visszautasította a kanadai kormány állításait, “abszurdnak” nevezve azokat.

“Az ilyen megalapozatlan vádak arra törekszenek, hogy eltereljék a figyelmet a khalisztáni terroristákról és szélsőségesekről, akiknek Kanadában menedéket nyújtottak, és továbbra is fenyegetik India szuverenitását és területi integritását. A kanadai kormány tétlensége ebben az ügyben régóta és folyamatosan aggodalomra ad okot” – közölte a Külügyminisztérium.

Hozzátette, hogy “az erőszakos cselekményeknek, köztük a gyilkosságoknak, az emberkereskedelemnek és a szervezett bűnözésnek Kanadában biztosított tér” “nem új keletű”, és hogy Újdelhi elutasít minden olyan kísérletet, amely összefüggésbe hozza őt ezekkel a tevékenységekkel.

Hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök rendkívüli beszédet intézett a törvényhozókhoz a parlamentben, amelyben tájékoztatta őket arról, hogy a biztonsági szervek “hiteles állítások nyomába eredtek az indiai kormány ügynökei és Nijjar kanadai területen történt meggyilkolása közötti lehetséges kapcsolatra” vonatkozóan. Később Melanie Joly kanadai külügyminiszter bejelentette az indiai tisztviselő kiutasításáról szóló döntést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó