2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

IATA: újra kellene indítani az Oroszország feletti járatokat a hatékonyság miatt

A nyugati légitársaságoknak újra kellene indítaniuk az Oroszország feletti járatokat, mert az Európa feletti égbolt egyre zsúfoltabbá válik – mondta a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezetője kedden.

“Arra kellene törekednünk, hogy újra megnyissuk az orosz légteret, hogy minden légitársaság számára hozzáférhető legyen az a hagyományos szibériai légtéren keresztül történő átrepüléshez, hogy Európa a lehető leghatékonyabb módon érhesse el Ázsiát” – mondta Willie Walsh egy genfi sajtótájékoztatón.

“Ha megnézzük az ukrán légtér lezárását, az orosz légtér lezárását és a világ más részeinek lezárását, akkor az Európán átmenő forgalom mennyisége bizonyos útvonalakon megnőtt, és ez nem fenntartható” – tette hozzá.

Az orosz légteret, amely 11 időzónán át vezet és a legrövidebb útvonalat biztosítja Európából Ázsiába, lezárták a nyugati légitársaságok előtt az Oroszországgal szemben nem sokkal az ukrajnai konfliktus februári kezdete után bevezetett szankciókra válaszul.

A közel-keleti és kínai légitársaságok továbbra is repülhettek Oroszország felett, de a Kínából érkező járatok korlátozottak a pekingi szigorú Covid-19 korlátozások miatt.

Walsh azonban arra számít, hogy Kína a következő évben enyhíteni fogja a politikáját, ami lehetővé tenné, hogy többen utazhassanak. Ez viszont előnyt jelentene a kínai légitársaságoknak az európai riválisokkal szemben, amelyek járatait jelenleg több órás hátrányban vannak, mivel elkerülik az orosz légteret.

“Ahogy látjuk, hogy Kína enyhíti a korlátozásokat és újra kinyit az ország, akkor az orosz légtéren keresztül történő hozzáférés kérdése nagyobb kérdéssé válik az európai légitársaságok számára, különösen akkor, ha az továbbra is nyitva marad a kínai légitársaságok számára, hogy Európába repüljenek” – jelentette ki Walsh.

Megjegyezte azonban, hogy az Oroszország feletti járatok újraindítása nem történhet meg addig, amíg az ukrajnai konfliktus véget nem ér.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....