2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva

Húsz új egység jelenik meg az orosz nyugati katonai körzetben

Az év végéig mintegy húsz új alakulattal és egységgel erősíti meg Moszkva az orosz nyugati katonai körzet állományát – jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz védelmi tárca vezetői kollégiumának hétfői tanácskozásán.

A tárcavezető szerint az új egységeket korszerű fegyverzettel és haditechnikával fogják felszerelni, a nyugati katonai körzet kétezer egységnyi fegyvert kap. Közölte, hogy az orosz Balti Flotta kiképzésének intenzitása 30 százalékkal nőtt, ami több mint kétszáz gyakorlat végrehajtását jelenti, különböző fegyverfajták felhasználásával, a körzet légiereje pedig négy százalékkal többet repült.

Az nyugati katonai körzet megerősítését Sojgu azzal indokolta, hogy a térségben felerősödött a NATO-országok katonai tevékenysége, megnőtt a fenyegetés.

“Nyugati kollégáink lépései lerombolják a világ biztonsági rendszerét, s ez arra kényszerít bennünket, hogy megtegyük a megfelelő ellenintézkedéseket. Folyamatosan tökéletesítjük csapataink harci összetételét” – mondta.

A tárcavezető szerint az Egyesült Államok hadászati légiereje repüléseinek intenzitása az elmúlt hét év alatt 14-szeresére nőtt. Kifogásolta, hogy a manőverező robotrepülőgépeket hordozó NATO-hadihajók csak az elmúlt évben háromszor teljesítettek feladatot Kalinyingrád megye közelében, 2016 óta pedig 18 alkalommal futottak ki feltételezett indítási körzetbe a Balti-tengeren.

Sojgu elmondta, hogy az elmúlt években másfélszer annyi NATO-hadgyakorlatot tartottak, mint korábban, jelenleg pedig Defender Europe-2021 kódnéven az elmúlt három évtized legnagyobb gyakorlata zajlik, amely részvőinek létszáma eléri a 40 ezer katonát. Rámutatott, hogy ezek fő célja egy teljes értékű amerikai hadosztály Európába való átdobásának elpróbálása.

Bejelentette, hogy “aktív szakaszába lépett” a szeptemberre tervezett, a nyugati katonai körzetben és Fehéroroszország területén megtartandó orosz-fehérorosz Zapad-2021 hadgyakorlat előkészítése. Hangsúlyozta, hogy a kifejezetten védelmi természetű manővereket egy korábban elfogadott ütemterv szerint fogják lebonyolítani, ezekről a katonai partnerek a nemzetközi szerződésekben megszabott határidő szerint értesítést fognak kapni, magát az eseményt pedig megfigyelők és újságírók látogathatják meg.

Közölte, hogy június 25-én, az orosz haditengerészet megalapításának 325. évfordulóján a flottaparádékon mintegy 200 hadihajó, 80 repülőgép és 15 ezer ember vesz majd részt. A fő ünnepséget Szentpéterváron fogják megtartani, de lesz díszszemle Szeveromorszkban, Baltyijszkban, Szevasztopolban, Kaszpijszkban, Vlagyivosztokban és a szíriai Tartuszban is.

A miniszter azt is elmondta, hogy egy 32 kilométer hosszú ideiglenes vízvezeték lefektetésével az orosz hadsereg megszüntette a 2014-ben Ukrajnától visszacsatolt Krím félsziget ukrán “vízblokádját” és biztosította a helyi lakosság zavarmentes vízellátását. Kilátásba helyezte egy állandó vezeték megépítését is.

A terület elvesztését követően Kijev elzárta a Dnyeperből az aszályos Krímbe vezető csatornát.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...