2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Hoppá! Belgium nem támogatta az EU 8. oroszellenes szankciós csomagját, tartózkodott a szavazáson

A belga kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az Oroszország-ellenes uniós kereskedelmi korlátozások újabb körét – jelentette csütörtökön a helyi sajtó Alexander De Croo miniszterelnök megjegyzéseire hivatkozva.

A belga kormányfő az Európai Politikai Közösség (EPC) prágai (Csehország) csúcstalálkozójának margóján felszólalva kifejtette, hogy “a szankciók gazdasági költségeinek növekedésével egyre nehezebb lesz szolidaritást vállalni” Ukrajnával.

“A szankciók eddig nagyon jól működtek” – mondta a miniszterelnök – “de minél tovább megyünk, annál inkább olyan szankciókról beszélünk, amelyek a saját gazdaságunknak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak”.

Országa ezért elutasította a nyolcadik szankciócsomag támogatását, amikor az EU-tagállamok a héten szavaztak róla. Belgium sem szavazott ellene, mert “nem akarjuk megtörni az európai szolidaritást” – idézték De Croót. A javaslat elleni szavazással bármelyik uniós tagállam megakadályozta volna a csomag jóváhagyását.

A jelentések szerint Belgium volt az egyetlen ország, amely tartózkodott.

A hét elején Andre Flahaut belga parlamenti képviselő, aki Vallon Brabant tartományt képviseli, aggodalmát fejezte ki a közelgő szankcióknak a választóira gyakorolt hatása miatt.

A törvényhozó figyelmeztetett, hogy az NLMK orosz fémipari óriásvállalat két gyárát, amelyek a belga tartományban találhatók, be kell zárni. Az EU végül kétéves átmeneti időszakot engedélyezett az Oroszországból származó félkész acéltermékekről az alternatív szállításokról való átállásra.

Belgiumban attól is tartottak, hogy az EU megpróbálja majd korlátozni az orosz gyémántok kereskedelmét, ami hatással lehet az antwerpeni ékszeripari vállalkozásokra. Egyes hírügynökségek arról számoltak be, hogy az ország megakadályozta az ilyen szankciók javasolt felvételét a csomagba.

Amikor az orosz drágakövekről kérdezték, De Croo miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya nem ellenezte volna a tilalmat, ha az szükséges lett volna, de az Európai Bizottság ellene döntött, mivel az Oroszországból származó import jelentősen csökkent anélkül, hogy hivatalos korlátozásokra került volna sor.

Az EPC egy új politikai klub, amelyet Emmanuel Macron francia elnök javasolt az év elején. A fórum az EU tagállamait és a gazdasági blokk tagjává válni kívánó nemzeteket, valamint a hagyományos szövetségeseket, például az Egyesült Királyságot és Norvégiát hivatott összehozni. Az EPC vezetőinek prágai találkozója az első ilyen jellegű találkozó.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül szólalt fel az összejövetelen, és sürgette a résztvevőket, hogy nyújtsanak több katonai támogatást országának, és több szankciót vezessenek be Oroszország ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...