2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

A hollywoodi sztár arra buzdítja a milliárdosokat, hogy vásároljanak vadászgépeket Ukrajnának

Sean Penn amerikai színész felszólított egy gazdag filantrópot, hogy álljon elő 500 millió dollárral legalább két század vadászgép, valamint rakétavédelmi rendszerek beszerzéséhez Ukrajna számára, miután Volodimir Zelenszkij elnök ismételten ezt kérte az amerikai kormánytól.

“Egyetlen milliárdos véget vethetne ennek a háborúnak Ukrajnában” – tweetelte csütörtökön a határozottan Kijev-párti színészből lett filmrendező, és tételesen felsorolta a követeléseket.

Penn becslése szerint “2 század F-15-ös vagy F-16-os”, amelyek állítása szerint “jobb technológiával rendelkeznek, mint az orosz Migek [sic] vagy SzU-k”, mindössze 300 millió dollárba kerülne. Emellett “további 200 millió dollárt kért rakétavédelemre”, és azt javasolta, hogy három hét kiképzéssel, valamint “a kreatív kifutópályák felfegyverzésével és karbantartásával stb.” az ukrán pilóták készen állnának arra, hogy kiüssék Oroszországot az égboltról. A színész nem részletezte, hogy pontosan hogyan is számít arra, hogy egy ilyen magánfinanszírozású üzlet megfelel az amerikai fegyverexport-ellenőrzésnek.

Penn kérése alig néhány órával azután hangzott el, hogy az ukrán kormány állítólag felfrissítette saját igényeit további fegyverek, köztük repülőgépek beszerzésére. Kijev kívánságlistáján felderítő és támadó drónok, taktikai radarok, elektronikai hadviselés elleni drónrendszerek és közeli légtámogató repülőgépek szerepelnek a CNN szerint, amely hozzátette, hogy az ország hajó elleni rakétákat, optikai megfigyelő berendezéseket és fegyverszállító repülőgépeket is kér.

Te hallottál már olyan beszédet Zelenszkijtől, amin nem kérne fegyvert, hanem csak humanitárius segélyt a népnek?

Az Egyesült Államok és több európai ország már több százmillió dollár értékben küldött katonai felszerelést Ukrajnának, bár eddig elzárkóztak attól, hogy harci repülőgépekkel fegyverezzék fel az országot, Volodimir Zelenszkij elnök pedig úgy tűnik, hogy engedett a repüléstilalmi övezetre vonatkozó követeléséből.

Penn Ukrajnában tartózkodott, amikor Oroszország februárban csapatokat küldött a szomszédos országba. Éppen dokumentumfilmet forgatott a Vice Mediával Kijev háborújáról a szakadár Donyeck és Luganszk régiók ellen, amelyeket Oroszország nyolc év véres polgárháború után független köztársaságokként ismert el.

A színész azzal tűnt ki Zelenszkij számos amerikai támogatója közül, hogy követelte, hogy az ukrán vezető kapjon beszédet az Oscar-díjátadón, és nemcsak azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja az eseményt, hanem azzal is, hogy beolvasztja saját szobrait, ha nem teljesítik követeléseit. Ha nem hívják meg Zelenszkijt, az “Hollywood történelmének legszemérmetlenebb pillanata” lenne – jelentette ki melodramatikusan a színész. Zelensky azonban nem jelent meg az Oscar-gálán, Penn pedig még nem olvasztotta be a szobrait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...

Egy francia törvényhozó biztonsági garanciákat sürget Oroszországnak és Ukrajnának is

Egy francia törvényhozó diplomáciai erőfeszítéseket sürgetett az Ukrajna körül kialakult helyzet rendezésére és biztonsági garanciák nyújtására mindkét fél számára. "Párbeszédre van szükség a békés rendezéshez....