2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Három ukrán kémet vettek őrizetbe Oroszországban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két, és az ukrán védelmi minisztérium hírszerző főcsoportfőnöksége (GUR) egy beszervezett ügynökének elfogásáról számolt be csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint Zinovij Koval (47 éves) és Ihor Koval (22 éves) azzal a céllal érkezett Oroszországba, hogy információt gyűjtsön, valamint fotó- és videofelvételeket készítsen stratégiailag fontos vállalatokról és a közlekedési infrastruktúra létesítményeiről az SZBU számára.

Az apa-fiú rokoni kapcsolatban lévő gyanúsítottak gépkocsijában egy rövidcsövű és egy automata fegyvert, valamint egyéni védőfelszerelést is lefoglaltak.

A két Kovalnak – vallomásuk szerint – Vaszil Kovalik ezredes, az SZBU Ternopil megyei parancsnokságának munkatársa 10 ezer dollárt ajánlott fel az információkért cserében.

Az FSZB bejelentése szerint az elfogott harmadik gyanúsítottat, Olekszandr Cipiket (23 éves) a GUR terrorcselekmények elkövetésére vezényelte Oroszországba. Erről Cipik beismerő vallomást tett.

A támadást két, improvizált robbanószerkezet felrobbantásával tervezte végrehajtani. A robbanószerkezetek TNT-egyenértéke másfél kilogramm volt.

Cipik korábban három ukrán katonai hírszerző társaságában illegálisan lépte át a határt, azzal a céllal hogy házilag előállított robbanószerkezetek számára rejtekhelyeket alakítson ki orosz területen. A férfit a visszatérése után vették őrizetbe, amikor a pokolgépekkel a merénylet tervezett helyszínére tartott.

Cipik a tájékoztatás szerint Maxim Kirilovec ezredes utasításait követte.

Az FSZB nem közölte, hogy a kémeket mikor és hol fogták el. A három gyanúsított ellen büntetőeljárás indult.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...