2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Három ukrán kémet vettek őrizetbe Oroszországban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két, és az ukrán védelmi minisztérium hírszerző főcsoportfőnöksége (GUR) egy beszervezett ügynökének elfogásáról számolt be csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint Zinovij Koval (47 éves) és Ihor Koval (22 éves) azzal a céllal érkezett Oroszországba, hogy információt gyűjtsön, valamint fotó- és videofelvételeket készítsen stratégiailag fontos vállalatokról és a közlekedési infrastruktúra létesítményeiről az SZBU számára.

Az apa-fiú rokoni kapcsolatban lévő gyanúsítottak gépkocsijában egy rövidcsövű és egy automata fegyvert, valamint egyéni védőfelszerelést is lefoglaltak.

A két Kovalnak – vallomásuk szerint – Vaszil Kovalik ezredes, az SZBU Ternopil megyei parancsnokságának munkatársa 10 ezer dollárt ajánlott fel az információkért cserében.

Az FSZB bejelentése szerint az elfogott harmadik gyanúsítottat, Olekszandr Cipiket (23 éves) a GUR terrorcselekmények elkövetésére vezényelte Oroszországba. Erről Cipik beismerő vallomást tett.

A támadást két, improvizált robbanószerkezet felrobbantásával tervezte végrehajtani. A robbanószerkezetek TNT-egyenértéke másfél kilogramm volt.

Cipik korábban három ukrán katonai hírszerző társaságában illegálisan lépte át a határt, azzal a céllal hogy házilag előállított robbanószerkezetek számára rejtekhelyeket alakítson ki orosz területen. A férfit a visszatérése után vették őrizetbe, amikor a pokolgépekkel a merénylet tervezett helyszínére tartott.

Cipik a tájékoztatás szerint Maxim Kirilovec ezredes utasításait követte.

Az FSZB nem közölte, hogy a kémeket mikor és hol fogták el. A három gyanúsított ellen büntetőeljárás indult.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó