2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Ukrajna figyelmeztette Belaruszt, hogy ne ismerje el orosz területnek a Krímet

Ha Belarusz Oroszország részeként ismeri el a Krím félszigetet, azzal Minszk “helyrehozhatatlan csapást” mér az Ukrajnával való kapcsolatára – figyelmeztetett szerdán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Kuleba Lettországban, ahol a NATO külügyminisztereinek találkozója zajlik, a sajtónak nyilatkozva arra a hírre reagált, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a Krímbe tervez hivatalos látogatást. Ez lényegében azt jelentené, hogy Belarusz egyike lenne annak a maroknyi nemzetnek, amelyik orosznak ismeri el a félszigetet – mondta.

“Értékelni fogjuk a [Lukasenko] lépéseit” – mondta Kuleba a sajtónak. “Ha Belarusz elismeri a Krím illegális orosz megszállását, az helyrehozhatatlan csapást mér az ukrán-belorusz kapcsolatokra”.

“Teljes erővel fel fogunk lépni. A Krím nem olyan kérdés, ahol tartózkodhatunk” – folytatta Kuleba.

A Krím 2014 márciusában, a Kijevben végbement erőszakos nyugati politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazást követően került vissza Oroszországhoz. Ezt a népszavazást Ukrajna és a világ nagy része nem ismeri el, amely a félszigetet Moszkva által jogellenesen megszálltnak, a népszavazást pedig illegitimnek tekinti.

Ugyanebben a hónapban az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazáson 100 nemzet támogatta Ukrajna “területi integritását”, míg 11 ellenezte az indítványt. Az ellenzők között volt Örményország, Belarusz, Bolívia, Kuba, Nicaragua, Észak-Korea, Oroszország, Szudán, Szíria, Venezuela és Zimbabwe voltak. 58 ország tartózkodott a voksoláson.

Lukasenko kedden közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt a Krímbe kíván látogatni.

“Vlagyimir Vlagyimirovics [Putyin] megígérte nekem, hogy elvisz magával a Krímbe, hogy bemutassa az ottani újdonságokat, megmutassa, mi újat csináltak ott” – mondta Lukasenko.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28010″]

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...