2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Ukrajna figyelmeztette Belaruszt, hogy ne ismerje el orosz területnek a Krímet

Ha Belarusz Oroszország részeként ismeri el a Krím félszigetet, azzal Minszk “helyrehozhatatlan csapást” mér az Ukrajnával való kapcsolatára – figyelmeztetett szerdán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Kuleba Lettországban, ahol a NATO külügyminisztereinek találkozója zajlik, a sajtónak nyilatkozva arra a hírre reagált, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a Krímbe tervez hivatalos látogatást. Ez lényegében azt jelentené, hogy Belarusz egyike lenne annak a maroknyi nemzetnek, amelyik orosznak ismeri el a félszigetet – mondta.

“Értékelni fogjuk a [Lukasenko] lépéseit” – mondta Kuleba a sajtónak. “Ha Belarusz elismeri a Krím illegális orosz megszállását, az helyrehozhatatlan csapást mér az ukrán-belorusz kapcsolatokra”.

“Teljes erővel fel fogunk lépni. A Krím nem olyan kérdés, ahol tartózkodhatunk” – folytatta Kuleba.

A Krím 2014 márciusában, a Kijevben végbement erőszakos nyugati politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazást követően került vissza Oroszországhoz. Ezt a népszavazást Ukrajna és a világ nagy része nem ismeri el, amely a félszigetet Moszkva által jogellenesen megszálltnak, a népszavazást pedig illegitimnek tekinti.

Ugyanebben a hónapban az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazáson 100 nemzet támogatta Ukrajna “területi integritását”, míg 11 ellenezte az indítványt. Az ellenzők között volt Örményország, Belarusz, Bolívia, Kuba, Nicaragua, Észak-Korea, Oroszország, Szudán, Szíria, Venezuela és Zimbabwe voltak. 58 ország tartózkodott a voksoláson.

Lukasenko kedden közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt a Krímbe kíván látogatni.

“Vlagyimir Vlagyimirovics [Putyin] megígérte nekem, hogy elvisz magával a Krímbe, hogy bemutassa az ottani újdonságokat, megmutassa, mi újat csináltak ott” – mondta Lukasenko.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28010″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS