2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva
Array

Gyorsult az orosz szolgáltató szektor növekedése júliusban

Több mint három éve nem tapasztalt gyors ütemben növekedett Oroszország szolgáltató szektora júliusban, miközben javult az üzleti hangulat.

A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet szerdán közölte, hogy az általa számított orosz szolgáltatási beszerzésimenedzser-index (BMI) 55,0 pontra emelkedett a júniusi 53,8 pontról.

A júliusi 55 pont a legmagasabb érték 2013 februárja óta, és újabb jelzés arra, hogy az orosz gazdaság a fellendülés útjára lép az alacsony olajárak és a nyugati szankciók együttes hatására kialakult mély recesszió után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

A Markit felmérése szerint júliusban 29 hónapja először emelkedett a foglalkoztatottak száma, míg a megrendelések állománya immár a hatodik egymást követő hónapban bővült.
Samuel Agass, a Markit közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az orosz szolgáltató szektor valószínűleg bővülni fog a következő hónapokban is, amivel alátámasztja a magánszektor egészének növekedését.

Ezzel együtt az orosz szolgáltató szektor és feldolgozóipar gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index értéke júliusban az előző havi 53,5 ponton stagnált, mivel a feldolgozóiparban lassult a növekedés üteme.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint az orosz bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi 3,7 százalék után az idén 1,2 százalékkal csökken, de jövőre már 1,0 százalékkal növekszik.

MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...