2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Global Times: Kína számos nyugati vezetőt nem hívott meg az Egy övezet, egy út fórumra

Kína nem hívta meg egyes nyugati országok vezetőit az Egy övezet, egy út Fórumra – írta a Global Times című kínai lap egy, az eseményt ismerő, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az újság az eseményt ismerő, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a fórumra szóló meghívások túlnyomó többségét fejlődő országok vezetőinek küldték el, míg néhány fejlett ország vezetője “nem lesz benne”. A Global Times szerint erre azért került sor, mert a fórum fő célja a fejlesztési együttműködés.

“Akár a vezetők meghívásáról, akár a vonatkozó együttműködési megállapodásokról van szó, Kína nem a léptékre és a (meghívottak) számára törekszik, hanem a fórum minőségére és hatékonyságára” – mondta a kiadványnak egy forrás.

A Global Times a forrásra hivatkozva megjegyzi, hogy nem igazak egyes meg nem nevezett nyugati médiumok azon állításai, miszerint az európai vezetők “nem tervezik a fórumon való részvételt”.

“Az a feltételezés, hogy a nyugati vezetők kerülik a részvételt, egyszerűen nem helytálló, mivel Kína egyszerűen nem küldött nekik meghívót” – mondta a forrás a lapnak.

Aleksandar Vucic szerb elnök korábban azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő várhatóan részt vesz az októberben Kínában tartandó az Egy övezet, egy út (Új selyemút) csúcstalálkozón. Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke csütörtökön szintén azt mondta, hogy reméli, még az idén találkozhat Putyinnal és Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Korábban Andrej Gyenyiszov szenátor, volt kínai orosz nagykövet a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Kína arra számít, hogy Putyin októberben ellátogat a fórumra.

Az “Egy övezet, egy út” Kína nemzetközi kezdeményezése a meglévő kereskedelmi és közlekedési folyosók javítására és újak létrehozására, amelyek több mint 60 közép-ázsiai, európai és afrikai országot kötnek össze, és amelyek célja, hogy előmozdítsák a kereskedelmi kapcsolatokat az érintett országok és Kína között.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó