2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A NATO által nyújtott kiképzésekre panaszkodnak az ukránok

A nyugati katonai kiképzők “felkészületlenül” hagyják ukránokat az Oroszország elleni harcra – mondta az ukrán hadsereg egyik tisztje szerdán az OpenDemocracy nevű agytrösztnek.

A “Holland” hívójelű, a kijevi 41. gépesített dandár hírszerzési főtörzsőrmestere arra panaszkodott, hogy országa NATO-párti támogatói egyszerűen nem értik a különbségeket az elmúlt évtizedekben a Közel-Keleten vívott felkelésellenes háborúik és az ukrajnai harcok realitásai között.

“A legtöbbször [a nyugati kiképzők] városokban és településeken – városi környezetben – vívtak háborúkat” – mutatott rá a tiszt, azzal érvelve, hogy a NATO-parancsnokok tapasztalata, miszerint Afganisztánban, Irakban és Szíriában ajtókat rúgva vadásztak “felkelőkre”, “nem igazán releváns számunkra”.

Nem igazán értik a helyzetünket és azt, hogy hogyan harcolunk.

A NATO-parancsnokok jellemzően “egy gyengébb ellenséget szem előtt tartva” terveznek – mondta -, bízva abban, hogy le tudják győzni ellenségeiket erősebb tűzerővel és más technológiával – ez a stratégia nem tudta kiszorítani a jól felfegyverzett orosz hadsereget.

“Szükségünk van arra, hogy az emberek megértsék, hogyan kell hatékonyan kiüríteni a lövészárkokat, belépni azokba, hogyan kell hatékonyan dobni a gránátokat, hogyan ne lépjenek bele a csapdákba, hogyan kell megérteni, milyen gránátokat dobnak [az oroszok] – lényegében meg kell érteni az ellenséget” – folytatta a katona, és azon kesergett, hogy az ukrán katonákat nem tanították meg arra, hogy a saját maguk gondolkodjanak. “Soha nem lesz figyelmeztetés egy támadással kapcsolatban” – tette hozzá.

“Jobb lenne, ha idejönnének [az oktatók], hogy lássák, mivel állunk szemben, vagy mi mennénk oda, hogy az ő oktatóikat képezzük ki a mi csapataink kiképzésére” – mondta az agytrösztnek, kifejtve, hogy bár “a nyugati kiképzés jó, és a fiúk tapasztalatot szereznek… a leghasznosabb kiképzés még mindig Ukrajnában történik”.

Az ukrán katona elismerte, hogy a NATO-oktatók Ukrajnába utazása azért, hogy megtanítsák az újoncokat arra, hogyan lehet hatékonyabban megölni az oroszokat, sérti a szövetség “nincs katonánk a helyszínen” politikáját, amelynek célja állítólag a Moszkvával való közvetlen összecsapás elkerülése.

“Jogi, szabályozási, biztonsági és engedélyezési szempontból nem tudjuk elvégezni [az ukránok által kívánt kiképzést], hacsak nem változtatunk elég komolyan a politikán” – értett egyet Nick Reynolds, a Royal United Services Institute brit agytröszt elemzője.

A NATO-szabályoktól eltekintve az amerikai hadsereg legalább 2014 óta helyben képez ki ukránokat támadó taktikákra.

A CIA évtizedek óta képez ki ügynököket Ukrajnában – jóval a 2014-es puccs előtt, amely eltávolította a demokratikusan megválasztott elnököt, Viktor Janukovicsot a hatalomból -, és 2015-ben fokozta jelenlétét, többhetes képzéseket kínálva fegyverekről, hírszerzésről és a hálózatban maradás stratégiájáról. Bár Washington ezeket hivatalosan nem támadó jellegűnek minősítette, egy korábbi CIA-tisztviselő a Yahoo Newsnak egy hónappal Moszkva katonai műveletének kezdete előtt azt mondta, hogy az USA “lázadókat képzett ki”, és arra tanítja az ukránokat, hogy “oroszokat öljenek”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó