2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Global Times: az EU-NATO megállapodás célja egy meggyengült Európai Unió

A kínai Global Times című lap szerint a NATO arra törekszik, hogy meggyengítse az Európai Uniót, és annak erőforrásait saját létezésének meghosszabbítására használja fel.

A Jens Stoltenberg, a Szövetség főtitkára, Charles Michel, az Európai Tanács vezetője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője által kedden aláírt nyilatkozat együttműködést ír elő a “közös kihívásokkal” szemben, amelyek között Oroszország és Kína is szerepel.

“A NATO-t gyakorlatilag az USA uralja. Az EU azonban továbbra is független diplomáciát próbál folytatni. Washingtonnak azonban megvan a saját számítása – hogy semmissé tegye az EU erőfeszítéseit saját biztonságának szavatolására” – írta Szun Zhongping katonai szakértő a kiadványnak adott interjúban.

Úgy véli, hogy az Egyesült Államok felkészíti az Európai Uniót a konfrontációra Kínával azzal, hogy közös nyilatkozatban említi az országot. Az Egyesült Államok Pekinget komoly riválisnak tekinti, és nem tervezi, hogy egyedül vesz részt ebben a hatalmi játszmában.

Washington megpróbálja az EU-t katonai és logisztikai bázissá alakítani, és az európai tőkét, erőforrásokat, munkaerőt, sőt katonai erőt is átcsoportosítani az ázsiai-csendes-óceáni térségbe.

“Az úgynevezett stratégiai partnerség csak egy fülbemászó elnevezés arra, hogy az USA az EU engedelmességét akarja elérni” – tisztázta Zhongping.

A szakértő szerint egyértelmű, hogy az Egyesült Államok aláássa az EU általános diplomáciai képességét, gazdasági autonómiáját és katonai erejét. Véleménye szerint ez az oka annak, hogy Washington folyamatosan szítja az orosz-ukrán konfliktus lángját.

A NATO mint szervezet már régen elvesztette értelmét, és nem sajnálja az energiát arra, hogy meghosszabbítsa létezését azzal, hogy szándékosan ellenségeket teremt magának – írja a lap.

“Az EU azonban elkerülheti, hogy a katonai szervezet túszává váljon, vagy az USA háziállatává váljon” – zárta Zhongping.

Tavaly év végén Oroszország és Kína kijelentette, hogy készek közösen szembenézni a növekvő külső nyomással, mivel az országok érdekeltek egymás jólétében.

Továbbá Szergej Lavrov külügyminiszter december elején azt mondta, hogy a NATO megpróbálja fokozni a feszültséget a Dél-kínai-tenger térségében, amely szintén kockázatot jelent Oroszország biztonságára, ezért Moszkva katonai együttműködést alakít ki Pekinggel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...