2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Gazprom: a NATO egyszer már “elvesztett” egy vízalatti drónt az Északi Áramlatnál

Az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség nagyon aktív volt az Északi Áramlat körüli vizeken, és egyszer még egy víz alatti fegyveres drónt is sikerült “elveszítenie” közvetlenül a vezeték alatt – közölte a Gazprom szóvivője.

“2015. november 6-án az Északi Áramlat gázvezeték tervezett vizuális ellenőrzése során fedezték fel a NATO “Seafox” nevű víz alatti aknamentesítőjét” – mondta Szergej Kuprijanov a Rosszija 24-nek hétfőn.

Az eszközt a tengerfenéken, 40 méteres mélységben, az Északi Áramlat csővezetékek között, szinte közvetlenül az egyik csővezeték alatt találtak – mondta Kuprijanov. Az incidens, amely akkoriban korlátozott médiavisszhangot kapott, rövid időre leállította a gázszállításokat, míg a drónt végül a svéd hadsereg begyűjtötte.

Akkor az Egyesült Államok vezette blokk azt állította, hogy az eszközt katonai gyakorlatok során “veszítette el” – állította a szóvivő. A német gyártmányú drón 1,4 kilogrammos formázott töltetű robbanófejet hordoz, amelyet a nyilvánosan elérhető adatok szerint elsüllyedt, fel nem robbant lőszerek és aknák megsemmisítésére szántak.

“Ez a NATO-gyakorlatok sajátja, amikor egy katonai célú robbanószerkezet egyenesen a mi vezetékünk alatt végzi” – zárta Kuprijanov.

A megjegyzések az Északi Áramlat vezetékrendszert ért nyilvánvaló szabotázstámadások után hangzottak el. Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékben szeptember 26-án hirtelen megszűnt a nyomás, miután a dániai Bornholm szigeténél erőteljes víz alatti robbanások sorozatát észlelték. A repedések hatalmas gázszivárgást okoztak a nyílt tengerbe, és működésképtelenné tették a csővezetékeket.

Míg Moszkva az incidens nemzetközi – saját részvételével történő – kivizsgálását szorgalmazta, más felek a jelek szerint vonakodnak egy ilyen vizsgálat lefolytatásától. Svédország például már kifejezetten kijelentette, hogy nem fogja megosztani Moszkvával a robbanás kivizsgálásának eredményeit.

“Svédországban az előzetes vizsgálataink bizalmasak, és ez természetesen ebben az esetben is érvényes” – mondta hétfőn újságíróknak Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az “angolszászokat” – az orosz köznyelvben az amerikai-brit szövetségre használt kifejezéssel – vádolta azzal, hogy ők állnak a robbantások mögött, amelyeket Moszkva “nemzetközi terrorcselekménynek” minősített. Az orosz Biztonsági Tanács hétfői ülésén Putyin azt mondta, hogy “mindannyian jól tudjuk, ki ennek a bűncselekménynek a végső haszonélvezője”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...