2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

FT: az orosz aknamezők lerombolták az ukrán fegyveres erők morálját

A Financial Times című lap szerint az, hogy az ukrán csapatok képtelenek az orosz védelmi vonalak áttörésére nagyrészt az aknamezőknek köszönhető, amelyek “tönkreteszik a NATO által szállított páncélzatot, megsebesítik a katonákat és lerombolják a morált”.

Kijev sokat hangoztatott ellentámadása, amelyet a múlt hónapban indított, az orosz csapatok kitartó ellenállásával szemben megrekedt. A nyugati gyártmányú harckocsik és gyalogsági harcjárművek nem biztosították azokat a gyors területszerzéseket, amelyekre sok nyugati támogató számított, és Kijev azóta megváltoztatta a megközelítését, értékes járműveket tart vissza, és megpróbálja lassan, távolról erodálni az orosz védelmet.

Bár a sikertelen előrenyomulás mögött számos tényező áll, úgy tűnik, az orosz aknamezők jelentik a legnagyobb “ijesztő” kihívást az ukrán csapatok számára – jelentette csütörtökön a Financial Times.

“Nyomulhatunk 10 dandárral, de nem fog működni, mert az aknák mindenütt ott vannak, minden fél méteren aknák vannak” – mondta a brit lapnak egy ukrán egység parancsnoka.

A cikk szerint az orosz hadmérnökök úgy tervezik az aknamezőket, hogy “kifejezetten ellenáll” az ukránok aknamentesítő berendezéseinek. Kijev több ember által hordozható rendszert használhatna most, hogy a katonáknak gyalog kell mozogniuk, nem pedig páncélzat védelme alatt, mondták ukrán vezetők.

A lap által meglátogatott frontkórházban az aknasérülések – és nem a tüzérségi csapásokból származó sérülések – váltak az uralkodó traumatípussá. Az egyik orvos elmondta, hogy naponta több tucat műtétet végez, amelyek többsége amputáció.

Ukrajna a világ egyik legjobban aláaknázott helyévé vált, az ENSZ Kijev becslését idézi, miszerint az általa követelt terület mintegy 30%-a robbanószerkezetekkel szennyezett. Tavaly Kijev, Harkov, Csernyigov és Szumi térségét az ukrán erők az orosz előrenyomulásra készülve erősen aláaknázták.

A Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban a veszélyek egy része 2014-re nyúlik vissza, amikor az új kijevi kormány bevetette a hadseregét, hogy megpróbáljon leveri a rezsim elleni felkelést. A Kijev által távolról telepített gyalogsági “sziromaknák” alkalmazása állandó fenyegetést jelentett a civilekre ezeken a területeken.

A jövőbeni aknamentesítés szükségességét valószínűleg tovább fokozza az USA e havi döntése, miszerint kazettás tüzérségi lövedékeket szállít Ukrajnának. Ezek a fegyverek kisebb bombákat szórnak szét nagy területen, amelyek közül néhány nem lép működésbe, és évekkel később is megsebesíthetik az embereket, gyakorlatilag aknaként működnek.

Washington azt mondta, hogy Kijev felelősségteljesen fogja használni a fegyvereket, hogy a lehető legkisebb kárt okozzák a polgári lakosságnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó