2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét – írja a Foreign Policy című lap.

A harcok legutóbbi fellángolása közepette sok katonai elemző úgy véli, hogy a régóta várt orosz offenzíva már folyamatban van, és várhatóan felgyorsul, ahogy közeledik az invázió első évfordulója.

“Valami készülődik keleten” – mondta Jonatan Vseviov, az észt külügyminisztérium főtitkára. “Egyre több orosz katona érkezik a frontra” – mondta.

“A következő 10 napban egy újabb, hatalmas invázióra számítunk” – mondta a Foreign Policy-nak egy ukrán katonai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt hírszerzési kérdésekről. A hétvégén Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz hadműveletek megugrására számít az invázió közelgő, február 24-i évfordulója körül.

Oroszország nyers támadásai, bár nem a legkifinomultabbak, megviselik az Ukrán Fegyveres Erőket, amelyeknek most sokkal sűrűbb orosz jelenléttel kell megküzdeniük. “Sok olyan összetevő, amely lehetővé tette a sikeres ukrán ellentámadást Harkivban, már nincs jelen. A vonalak vastagabbak. Elaknázták őket. Beásták magukat” – írja a lap.

Az ukrán hadsereg becslése szerint Oroszország már 1800 harckocsival, 3950 páncélozott járművel, 2700 tüzérségi rendszerrel, 810 szovjet korabeli többszörös rakétaindító rendszerrel, mint a Grad és a Smerch, 400 vadászgéppel és 300 helikopterrel áll készen az új támadási hullámra – mondta a tisztviselő.

Egyes európai tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország mozgósítása a Kreml szeptemberi bejelentése után sem állt le igazán. “A mozgósítás nem ért véget” – mondta Vseviov.

“A mozgósítás most is folytatódik Oroszországban, de csendben folytatódik. Belpolitikai megfontolások miatt nem csinálnak belőle nagy felhajtást”.

Bár semmi jele annak, hogy Putyin visszalépne az Ukrajna teljes elfoglalására irányuló általános céljától, elemzők és ukrán tisztviselők arra számítanak, hogy a készülő offenzíva Kelet-Ukrajnára összpontosít a donyecki és luganszki régióban zajló harcok megugrása közepette.

Miközben Moszkva már korábban is jelét adta annak, hogy fokozza erőfeszítéseit a Donbaszban, sok elemző úgy véli, hogy az orosz hadsereg igyekszik minél többet előrehaladni, mielőtt a nyugati haditechnikai eszközök új csomagja megérkezik.

“Nem tudom, hogyan fogunk ellenállni ennek a támadásnak. Rendkívül nehéz lesz” – mondta Szasa Usztyinova ukrán törvényhozó.

“Nincs elég lőszerünk, vagy úgy értem – semmink. A tankok később fognak jönni. Minden később lesz. Mire Abramsokat küldenek nekünk, addigra már látni fogjuk, hogyan megy az orosz ellentámadás”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó