2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Fizettek az ukránok, mehet az első új orosz gáz-szállítmány

Ukrajna 378,22 millió dollár előleget utalt át a decemberi földgáz-szállítások ellenében – közölte szombaton a Gazprom szóvivője.

Az ukrán állami Naftohaz energiaipari vállalat pénteken jelentette be a decemberi gázszállítások ellenértékének az átutalását. Szombaton a Gazprom megerősítette az összeg kifizetését.
Az előleg átutalása lehetővé teszi, hogy a Gazprom az idén június óta első alkalommal – amikor a kifizetetlen számlák miatt leállította a gázszállítást Ukrajnának – ismét megkezdje a szállításokat. A felek között októberben létrejött megállapodás értelmében a szállítások az átutalás beérkezését követően 48 órán belül kezdődnek meg.

Egymilliárd köbméter megy

A Naftohaz nem közölte mennyi gázt szándékozik vásárolni a Gazpromtól, az energiaipari miniszter egy korábbi nyilatkozata alapján azonban mintegy egymilliárd köbméterről lehet szó. Az oroszországi médiában szombaton megjelent értesülések szerint is egymilliárd köbméterre teszik a vásárolt mennyiséget.

Magyarország megint reverz módban szállít majd vissza Ukrajna felé?

Andrij Koboljev, az ukrán állami energiaipari vállalat, a Naftohaz vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy az év végéig Oroszországtól még egymilliárd köbméter gázt vásárolnak, valamint tárgyalásokat folytatnak Magyarországgal a gázszállítások újraindításról.

Szeptemberben Magyarország leállította az Ukrajna felé irányuló gázszállításokat. A Magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél. Az ukránok úgy érzik, orosz nyomásra zárta el Magyarország akkor a gázt, néány nappal a Gazprom vezér Alexej Miller  magyarországi látogatása után.

Magyarország mindaddig nem tud Ukrajnának földgázt szállítani, amíg fel nem töltötte saját tározóit – mondta november 24-én Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.
Ha tényleg csak a tározók feltöltése miatt zára el a csapot Magyarország, akkor tudni kell: véget ért az idei gázbetárolási időszak, egy ideje befelé már nem, csak kifelé ment fűtőanyag a magyar tárolókból.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...