2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Financial Times: Brazília és Argentína is elkezdett távolodni a dollártól, közös valutát terveznek

Brazília és Argentína közös valuta létrehozását tervezi – jelentette vasárnap a Financial Times tisztségviselőkre hivatkozva. A terv megvitatására és hivatalos bejelentésére a jelentés szerint a héten Buenos Airesben tartandó csúcstalálkozón kerül sor.

“Lesz… egy döntés arról, hogy elkezdjük tanulmányozni a közös valutához szükséges paramétereket, ami a fiskális kérdésektől kezdve a gazdaság méretéig és a központi bankok szerepéig mindent magában foglal” – mondta Sergio Massa argentin gazdasági miniszter a hírportálnak.

Massa szerint más latin-amerikai országokat is meghívnak majd, hogy csatlakozzanak a közös valuta projekthez. Brazília azt javasolja, hogy az új valutát “sur”-nak nevezzék el, ami lefordítva annyit jelent, hogy “dél”.

Massa megjegyezte, hogy a “sur” létrehozása valószínűleg évekig fog tartani, utalva arra, hogy Európának 35 évébe telt az euró létrehozása.

“A kereskedelmi integráció mechanizmusainak tanulmányozásáról lenne szó. Nem akarok hamis várakozásokat kelteni… ez az első lépés egy hosszú úton, amelyet Latin-Amerikának meg kell tennie” – mondta.

A hírügynökségnek nyilatkozó más tisztviselők szerint az új valuta várhatóan fellendíti a regionális kereskedelmet, és segít csökkenteni az országok függőségét az amerikai dollártól.

Brazília és Argentína már évek óta tárgyal a közös valuta ötletéről, de a brazil központi bank korábban megakadályozta az ilyen kezdeményezés elindítására irányuló erőfeszítéseket – mondták a Financial Times forrásai.

A két ország Dél-Amerika legnagyobb gazdaságával büszkélkedhet. Brazília a BRICS-csoport tagja, és az elmúlt években viszonylagos gazdasági stabilitást élvezett, bár elemzők számos olyan ellenszelet jeleznek, amely idén visszafoghatja a növekedést. Argentínát eközben évtizedek óta gazdasági instabilitás sújtja. Az ország többször nem fizette ki adósságát, legutóbb 2020-ban, és valutája védelme érdekében tőkekontrollt kellett alkalmaznia. Az országban jelenleg az infláció az egekbe szökik, és nagyjából 40 milliárd dolláros adóssága van az IMF felé.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...