2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Financial Times: a NATO sem hisz az ukrán ellentámadás sikerében

Nyugati tisztviselők bizalmasan elismerték, hogy Ukrajna Oroszország elleni ellentámadása nem halad jól, és hogy a Kijevnek nyújtott jövőbeni katonai támogatás ennek következtében csökkenhet – jelentette a Financial Times.

“Oroszország még mindig tömegelőnyben van” – mondta Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai főparancsnoka egy múlt heti zártkörű összejövetelen – állította csütörtökön a lap. Állítólag hozzátette, hogy Ukrajna nem ért el jelentős sikereket a hadműveletben.

“Jóban-rosszban, a [művelet] kimenetele kihatással lesz mindenre, amit Ukrajnával kapcsolatban teszünk, és ezzel mindannyian tisztában vagyunk” – mondta a lapnak egy magas rangú európai diplomata névtelenséget kérve.

“A finanszírozásra, a támogatásra, a politikai szerepvállalásra… és ami a legfontosabb, a béketárgyalásokra, amelyek akár tetszenek nekünk, akár nem”.

Nyilvánosan a nyugati tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy támogatják Ukrajnát “addig, amíg szükséges” Oroszország legyőzéséhez. Moszkva azonban arra figyelmeztetett, hogy az ukrán csapatok felfegyverzésével és kiképzésével az USA és szövetségesei meghosszabbítják a konfliktust, és nem fogják megváltoztatni annak kimenetelét.

A nyugati megközelítés egyenlő azzal, hogy “az utolsó ukránig harcolunk” – jelentették ki orosz tisztviselők.

A Financial Times a nyugati belső viták illusztrálására idézte az értékeléseket. Az EU vezetői hivatalos biztonsági kötelezettségvállalásokat fognak felajánlani Ukrajnának, és az újság azt írta, hogy megszerezte a Brüsszelben zajló csúcstalálkozón fontolóra vett végső nyilatkozat tervezetének egy példányát.

Az EU-tagállam Franciaország és Németország, valamint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kétoldalú biztonsági megállapodásokra törekszik. A megállapodás “átmeneti megoldásként” szolgálna, hogy Kijev “bízzon a tartós nyugati támogatásban”, és biztosítsa, hogy a NATO nem szorítja háttérbe az EU-t – írta a jelentés. Írország, Málta és Ausztria a jelentések szerint ellenzi a homályosan meghatározott kötelezettségvállalások kiterjesztését.

Ukrán tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy addig folytatják a katonai fellépést, amíg vissza nem szerzik az Oroszországtól elvesztett összes területet. Egy ukrán törvény tiltja a Moszkvával folytatott tárgyalásokat is, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalban van.

Moszkva kijelentette, hogy bizonyos feltételek mellett kész a béketárgyalásokra, és hogy Kijev kompromisszumkész álláspontja, amelyet a folyamatos nyugati támogatás elmérgesített, a diplomácia útjában áll.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó