2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Fico: Soha nem fogok ellenszenvet gerjeszteni a szlovák-orosz kapcsolatokban

Élesen bírálta Theresa May brit miniszterelnök egy korábbi, az atomfegyverek esetleges bevetésére vonatkozó kijelentését Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn a közép-szlovákiai Besztercebányán. Fico egyidejűleg kiállt az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok mellett.

Theresa Maytől július végén Pozsonyban egy újságíró azt kérdezte: az a tény, hogy miniszterelnökként egy londoni parlamenti vita során az Egyesült Királyság nukleáris haderejének fenntartása mellett érvelt, értelmezhető-e úgy, hogy hajlandó lenne döntést hozni ezeknek a fegyvereknek az Oroszország elleni bevetéséről. A brit kormányfő a parlamentben korábban elhangzott válaszát megismételve, igennel válaszolt.

May júniusban közvetve kiállt az atomfegyverek mellett, amikor a brit parlament jóváhagyta az atomrakétákkal is felszerelt elavult tengeralattjárók lecserélését korszerűbbekre.

Ha bárki azt mondja, hogy a politikai problémák megoldására atomfegyvereket lehet bevetni, nagy hibát követ el – jelentette ki Robert Fico az 1944 augusztusi fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés kirobbanásának évfordulós ünnepségén elmondott beszédében.

“Ezeket az embereket emlékeztetni kell arra, hogy a második világháború idején egész nemzetek elpusztítását tervezték, ötven millió ember halt meg, egész városokat – London, Drezda – bombáztak le. Szeretnék mindenkit felelősségre inteni, ami a fegyverek bevetésével kapcsolatos erős kifejezések használatát illeti”- jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

“Soha nem kerteltem és most is konkrét leszek. Kirázott a hideg, amikor Theresa May brit kormányfő látogatásakor, arra a kérdésre, hogy kész lenne-e bevetni az atomfegyvereket, minden mérlegelés nélkül azt felelte, hogy igen, természetesen” – jelentette ki Fico.

A szlovák kormányfő, aki közismerten ellenzi az Európai Unió Oroszország elleni büntető intézkedéseit, beszédében újra kiállt Moszkva mellett. “Nyugtalanít, hogy újra folyik az ellenség keresése. Ismét olyasvalakit keresünk, akire mindent rákenhetünk. Soha nem fogok ellenszenvet gerjeszteni a szlovák-orosz kapcsolatokban.” – hangsúlyozta

Robert Fico az emlékünnepségen, amelyen Andrej Kiska államfő is részt vett.

A szlovák miniszterelnök a múlt héten járt Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott tárgyalásokat.

MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó