2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Ferenc pápa szerint is a NATO provokálhatta ki az ukrán válságot

Ferenc pápa szerint a NATO “ugatása Oroszország ajtaján” vezethetett Ukrajna lerohanásához, és nem tudja, hogy más országoknak több fegyvert kellene-e szállítaniuk Ukrajnának – írja a The Wall Street Journal.

A pápa egyúttal sajnálatát fejezte ki a háború brutalitása miatt, és bírálta az orosz ortodox egyház vezetőjét, amiért vallási szempontból védte az inváziót, és arra figyelmeztetett, hogy “nem válhat Putyin ministránsává”.

Ferenc pápa a Corriere Della Sera olasz napilapnak adott interjúban beszélt erről. Oroszország Ukrajnához való hozzáállását “olyan haragként jellemezte, amelyet nem tudja, hogy provokáltak-e, de talán megkönnyítette” az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) jelenléte a közeli országokban.

Február óta Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki az ukránok szenvedései miatt, és elítélte az inváziót, de tartózkodott attól, hogy kifejezetten megnevezze Oroszországot mint “agresszort”, ami tükrözi mind a vatikáni semlegesség hagyományát, mind az orosz ortodox egyházzal való jobb kapcsolatokra vonatkozó saját programját, valamint azt, hogy nem akarja a Vatikánt az amerikai külpolitikához igazítani.

“Ukrajnában más államok okozták a konfliktust” – mondta Ferenc pápa az interjúban, anélkül, hogy megnevezte volna, mely államokról van szó. A háborút más konfliktusokhoz hasonlította, amelyeket szerinte nemzetközi érdekek szítottak: “Szíria, Jemen, Irak, egyik háború a másik után Afrikában”.

“Nem tudom, hogyan válaszoljak – túl távol vagyok -, hogy helyes-e az ukránoknak fegyvereket szállítani” – mondta a pápa. “Ami világos, hogy ezen a földön fegyvereket tesztelnek… A háborúkat ezért vívják: hogy kipróbálják a fegyvereket, amelyeket készítettünk”.

A háborút a 20. századi spanyolországi és ruandai polgárháborúkhoz is hasonlította.

Korábban az ukránok bírálták a pápát, amiért “testvérgyilkosnak” nevezte az Oroszországgal való konfliktusaikat, ami szerintük lekicsinyli Moszkva agresszióját.

A pápa közölte, hogy kész Moszkvába utazni, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel, hogy a békére szólítson fel, de a Kreml nem reagált az ajánlatára. Elmondta, hogy a háború kezdetekor közölte a Vatikánban tartózkodó orosz nagykövettel: “Kérem, hagyják abba”.

Ferenc pápa elmondta, hogy Orbán Viktor magyar elnök a múlt hónapban azt mondta neki, hogy a Kremlnek van egy terve a háború befejezésére május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország feletti győzelmét ünnepli.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...