2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Felmérés: csak a választók 34 százaléka gondolja Bident alkalmasnak a következő elnöki ciklusra

A regisztrált amerikai szavazók alig több mint egyharmada gondolja úgy, hogy Joe Biden elnök alkalmas arra, hogy második ciklusát is kitöltse, ha jövőre újraválasztanák – derül ki a CBS News vasárnap közzétett felméréséből. Ez a legutóbbi felmérés a Biden mentális és fizikai egészségi állapotába vetett alacsony közbizalomról tanúskodó felmérések sorában.

A felmérés szerint 34 százalék gondolja úgy, hogy Biden a második ciklusát is végigvinné, míg 44 százalék szerint 2029 előtt lemondana. Mintegy 22 százalék azt mondta, hogy nem biztos benne.

Biden 86 éves lenne, mire egy esetleges második ciklus véget érne. Vélhető riválisa, Donald Trump 82 éves lenne. A felmérés szerint a szavazók 55%-a úgy véli, hogy Trump befejezné második ciklusát, míg 16% szerint idő előtt lemondana. Mintegy 29 százalék bizonytalan volt.

Biden és Trump is hangsúlyozta, hogy előrehaladott koruk nem jelent problémát. Biden nemrég azt mondta egy rendezvényen, hogy a kora “egy kis bölcsességet” ad neki, míg Trump az NBC Newsnak vasárnap azt mondta, hogy a hosszú életet szüleitől örökölte, akik 93 és 88 évesen haltak meg.

“Nem hiszem, hogy Biden túl öreg lenne” – mondta Trump az NBC-nek. “De szerintem inkompetens, és ez nagyobb probléma”.

Trump többször is bírálta Bident a nyilvánvaló kognitív hanyatlása miatt.

“Tegnap néztem őt, nem tudott két mondatot összerakni, nem tud beszélni” – mondta Bidenről a múlt héten. “Ez nem korfüggő, hanem kompetenciafüggő.”

Mivel Biden rendszeresen mellébeszél és látható zavartságot mutat a rendezvényeken, a választók is hasonló aggodalmaknak adtak hangot.

A CBS által megkérdezetteknek mindössze 26%-a mondta azt, hogy az elnök rendelkezik a munkájához szükséges mentális és kognitív egészséggel, míg Trumpról 44% mondta ugyanezt. Nagyjából 23% szerint egyikük sem alkalmas a feladatra.

A közelmúltban végzett felmérések hasonló képet festenek: a Wall Street Journal augusztusi felmérése szerint a választók 73%-a úgy véli, hogy Biden túl idős az elnöki tisztség betöltéséhez, 60%-uk pedig úgy véli, hogy nincs meg a mentális képessége a feladathoz. Biden saját szavazói ugyanúgy aggódnak, mint a republikánusok: az NBC News júniusi felmérése szerint a demokraták 43%-a közepes vagy komoly aggodalmakat táplál Biden mentális egészségi állapotával kapcsolatban, szemben a 2020-as 21%-kal.

A legtöbb felmérés szerint Biden és Trump fej-fej mellett halad, több mint egy év van hátra a 2024-es választásokig. A CBS felmérése szerint Trump egyetlen százalékponttal, 50-49%-kal veri Bident, a bizonytalanok aránya 1%.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó