2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Felmérés: az osztrákok elsöprő többsége ellenzi a NATO csatlakozást

Az osztrákok túlnyomó többsége ellenzi a NATO-csatlakozást – derült ki egy friss felmérésből. Az osztrák Közvélemény-kutató és Adatelemző Intézet által a hónap elején az Austria Presse Agentur megbízásából végzett felmérésben a válaszadók 75%-a nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy országának csatlakoznia kellene-e a NATO-hoz, további 14% pedig támogatta ezt a forgatókönyvet.

A megkérdezett 1000 osztrák 52%-a úgy vélte, hogy Bécs semlegessége elegendő védelmet nyújt a külső fenyegetésekkel szemben, míg 40% nem osztotta ezt a nézetet. A megkérdezettek 83%-a az EU-tagállamok közötti szorosabb biztonság- és védelempolitikai koordináció mellett foglalt állást.

Arra a kérdésre, hogy szerintük be kellene-e engedni Ukrajnát az Európai Unióba, 46% mondta, hogy ellenzi Kijev csatlakozását, további 38% pedig azt, hogy támogatná azt.

1955-ben, a szövetséges erők Ausztriából való kivonulását követően az alpesi ország véglegesen semlegesnek nyilvánította magát. Bár Ausztria több NATO-tagállammal is határos, a hidegháború és az azt követő évek során végig tartózkodott a csatlakozástól a katonai szövetséghez.

Két másik európai nemzet, amely a közelmúltig semlegesnek vallotta magát – Svédország és Finnország – nemrégiben bejelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni hadműveletének fényében csatlakozni kíván a NATO-hoz. Több felmérés szerint a szövetséghez való csatlakozással kapcsolatos közvélemény február vége óta mindkét északi országban mélyreható változáson ment keresztül, és a finnek és a svédek többsége most már határozottan a tagság mellett van.

Április végén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Stockholm és Helsinki a csatlakozás mellett dönt, “szívélyesen fogadjuk őket, és arra számítok, hogy ez a folyamat gyorsan lezajlik”. A NATO-vezér nem adott pontos időkeretet, de bizonyos fokú védelmet ajánlott mindkét nemzetnek a csatlakozási folyamat során, ha Oroszország megpróbálná megfélemlíteni őket.

Egyes médiaorgánumok a hónap elején arról számoltak be, hogy Finnország már május 12-én benyújthatja kérelmét.

Oroszország figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy ellenlépéseket kell tennie, ha NATO-taggá válnak.

Április közepén Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztette Stockholmot és Helsinkit, hogy a csatlakozásuk a katonai szövetséghez “de facto a szuverenitás egy részének feladását jelentené a védelmi és külpolitikai döntések meghozatalában”. Az orosz tisztviselő arra is felszólította a két nemzetet, hogy mérlegeljék “egy ilyen lépés következményeit kétoldalú kapcsolatainkra és az európai biztonsági architektúrára, amely jelenleg válságban van”.

NATO-tagállamok és Oroszország . A térképen még nem jelölt, de Finnország és Norvégia is jelezte csatlakozási szándékát a NATO-hoz

Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök és miniszterelnök, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, ennél is tovább ment – azt sugallva, hogy Moszkva a balti térségbe telepítené atomfegyvereit, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...