2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A német Der Spiegel eltávolította a videót, amelyen az Azovsztalból megmenekült ukrán nő elmondja az igazságot

“Tartalmi eltérésekre” hivatkozva a Der Spiegel című német lap eltávolított egy videót, amely a Mariupolban lévő “Azovsztal” acélgyárból – a neonáci Azov fegyveresek és más ukrán harcosok egyik utolsó erődjéből evakuált nő nyilatkozatát mutatja be.

A videón szereplő nő elárulta, hogy családjának hazudtak, túszként tartják fogva és emberi pajzsként használják őket az ukrán fegyveresek.

A törlést csütörtök este vette észre egy másik német portál, a Junge Welt. A JW szerint a Der Spiegel hétfőn tette közzé a háromperces videót. Ebben Natalija Usmanova szerepelt, aki a konfliktus előtt az Azovsztalban dolgozott, és ott kapott menedéket férjével és gyermekeivel.

A felvételen Usmanova újságíróknak elmondja, hogy az Azov milicisták két hónapig “a bunkerben tartottak minket”, és nem engedték, hogy családja az orosz csapatok által létrehozott humanitárius folyosókon keresztül távozzon.

“Azzal takaróztak, hogy állítólag aggódnak a biztonságunkért” – mondta Uszmanova a német fordítás szerint, hozzátéve, hogy a családjára többször ráordítottak, hogy “Menjetek vissza a bunkerbe!”.

“Ukrajna számomra államként meghalt” – mondta a nő a nyilatkozata végén.

A Der Spiegel közölte, hogy a videót a Reuters-től szerezte meg, és hogy azt ideiglenesen levették “az utólag felfedezett tartalmi eltérések miatt”. A RIA Novosztyi kérdésére, hogy pontosítsa az állítólagos ellentmondásokat, a Der Spiegel azt mondta, hogy “még mindig folyamatban van a kérdés tisztázása”.

A Reuters által közzétett videó azonban csak egy perc hosszú, és Usmanova a tüzérségi tűz intenzitásáról és a bunkerben zajló nehéz életről beszél. Mindkét videó ugyanabból az interjúból származik, amelyet több sajtóorgánumnak átadtak – köztük a RIA Novosztyinak, amely megerősítette Usmanova megjegyzéseinek hitelességét a Spiegel most törölt felvételéből.

A videó helyett a német magazin most egy fotót közöl, amelyen Usmanova egy buszban ül más civilekkel, és amelyet az orosz RIA Novosztyi hírügynökség fotósa készített még május 1-jén.

Usmanova nyilatkozata közvetlenül ellentmond az azovi fegyveresek és a kijevi kormány azon állításainak, hogy Oroszország megakadályozza a civilek evakuálását az Azovstal komplexumból. Moszkva többször is megnyitotta a humanitárius folyosókat a területről. Az ENSZ bejelentette, hogy csütörtökről péntekre virradó éjszaka további 500 civilt evakuáltak az erőműből.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó