2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva

Felmérés: az amerikaiak nem hiszik el Bidennek, hogy Putyin tehet a magas üzemanyagárról

Az amerikaiak mindössze 11%-a gondolja úgy, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a hibás a rekordmagas amerikai üzemanyagárakért – derül ki a Rasmussen kedden közzétett felméréséből. A többség ehelyett Joe Biden amerikai elnököt okolja.

A múlt héten végzett Rasmussen-felmérés válaszadóinak több mint fele (52%) Biden rossz energiapolitikáját jelölte meg az üzemanyag megfizethetetlenné válásának okaként, ami azt jelenti, hogy a kormányzat kommunikációja “Putyin áremelkedéséről” nem tűnik átütőnek.

Azok, akik sem Bident, sem Putyint nem hibáztatják, az olajvállalatokra mutogatnak: a válaszadók 29%-a szerint az iparág kihasználja a jelenlegi geopolitikai instabilitást, hogy feljebb tornássza az árakat.

Biden talán tisztában van azzal, hogy a “Putyin áremelkedés” narratívája már nem állja meg a helyét, ezért inkább az olaj- és gázipari vállalatokat hibáztatja az emelkedő költségekért, és nemrégiben azzal vádolta az iparágat, hogy “több pénzt keres, mint Isten”. Az elnök ragaszkodott ahhoz, hogy az olajcégek szándékosan visszatartják a fúrásokat, “mert több pénzt keresnek azzal, ha nem termelnek több olajat”.

Bár az USA márciusban betiltotta az orosz olaj- és gázimportot, Moszkva ezt megelőzően az olajnak mindössze két százalékát szállította az államokba, és az USA nettó gázexportőr, így kevés alapja volt annak állításnak, hogy Oroszország a felelős a rekordmagas árakért a kutaknál.

Az üzemanyag árát széles körben kritikus kérdésnek tekintik a félidős választások előtt. A keddi felmérésben a választók 92%-a tekintette komoly problémának az üzemanyagok árának emelkedését, 68%-uk pedig “nagyon súlyosnak” nevezte a problémát.

Mivel nincs jele gazdasági fordulatnak, és novemberben választások lesznek, a Demokrata Pártot valószínűleg a választók gazdasági szenvedéseiért fogják hibáztatni, és a Kongresszus mindkét háza republikánus ellenőrzés alá kerülhet.

A keddi felmérésben a potenciális szavazók mindössze 27%-a értékelte “kiválónak” vagy “jónak” Biden gazdasággal kapcsolatos tevékenységét, ami öt százalékpontos csökkenés december óta, míg 57% “rossznak” minősítette teljesítményét. Az amerikaiak közel háromnegyede szerint a gazdaság rosszabb lett az elmúlt évben, és csak 11%-uk szerint lett jobb, a többiek pedig bizonytalanok.

Mivel a közvélemény nem hajlandó elhinni a kívánt “Putyin áremelkedése” narratívát, amely az amerikai szenvedésekért Oroszországra hárítja a felelősséget, a politikusok kreatívan lépnek fel.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...