2023, március 28.
2.1 C
Budapest
2.3 C
Moszkva

Felmérés: az amerikaiak nem hiszik el Bidennek, hogy Putyin tehet a magas üzemanyagárról

Az amerikaiak mindössze 11%-a gondolja úgy, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a hibás a rekordmagas amerikai üzemanyagárakért – derül ki a Rasmussen kedden közzétett felméréséből. A többség ehelyett Joe Biden amerikai elnököt okolja.

A múlt héten végzett Rasmussen-felmérés válaszadóinak több mint fele (52%) Biden rossz energiapolitikáját jelölte meg az üzemanyag megfizethetetlenné válásának okaként, ami azt jelenti, hogy a kormányzat kommunikációja “Putyin áremelkedéséről” nem tűnik átütőnek.

Azok, akik sem Bident, sem Putyint nem hibáztatják, az olajvállalatokra mutogatnak: a válaszadók 29%-a szerint az iparág kihasználja a jelenlegi geopolitikai instabilitást, hogy feljebb tornássza az árakat.

Biden talán tisztában van azzal, hogy a “Putyin áremelkedés” narratívája már nem állja meg a helyét, ezért inkább az olaj- és gázipari vállalatokat hibáztatja az emelkedő költségekért, és nemrégiben azzal vádolta az iparágat, hogy “több pénzt keres, mint Isten”. Az elnök ragaszkodott ahhoz, hogy az olajcégek szándékosan visszatartják a fúrásokat, “mert több pénzt keresnek azzal, ha nem termelnek több olajat”.

Bár az USA márciusban betiltotta az orosz olaj- és gázimportot, Moszkva ezt megelőzően az olajnak mindössze két százalékát szállította az államokba, és az USA nettó gázexportőr, így kevés alapja volt annak állításnak, hogy Oroszország a felelős a rekordmagas árakért a kutaknál.

Az üzemanyag árát széles körben kritikus kérdésnek tekintik a félidős választások előtt. A keddi felmérésben a választók 92%-a tekintette komoly problémának az üzemanyagok árának emelkedését, 68%-uk pedig “nagyon súlyosnak” nevezte a problémát.

Mivel nincs jele gazdasági fordulatnak, és novemberben választások lesznek, a Demokrata Pártot valószínűleg a választók gazdasági szenvedéseiért fogják hibáztatni, és a Kongresszus mindkét háza republikánus ellenőrzés alá kerülhet.

A keddi felmérésben a potenciális szavazók mindössze 27%-a értékelte “kiválónak” vagy “jónak” Biden gazdasággal kapcsolatos tevékenységét, ami öt százalékpontos csökkenés december óta, míg 57% “rossznak” minősítette teljesítményét. Az amerikaiak közel háromnegyede szerint a gazdaság rosszabb lett az elmúlt évben, és csak 11%-uk szerint lett jobb, a többiek pedig bizonytalanok.

Mivel a közvélemény nem hajlandó elhinni a kívánt “Putyin áremelkedése” narratívát, amely az amerikai szenvedésekért Oroszországra hárítja a felelősséget, a politikusok kreatívan lépnek fel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó