2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Felmentették a Nyerpa tengeralattjáró kapitányát és egy tengerészét

TengeralattjáróFelmentette az esküdtszék a vádak alól a 2008 novemberében gázszivárgás miatt bajba került Nyerpa orosz tengeralattjáró kapitányát, és a 20 emberéletet követelő baleset okozásával vádolt matrózt pénteken Vlagyivosztokban. A Nyerpa nukleáris meghajtású tengeralattjárón egy próbaúton, a Japán-tengeren a tévesen beindult, vagy beindított tűzoltó berendezésből kiáramló mérgező gáz ölte meg az embereket, többnyire a járművet építő hajógyár szakértőit. Ez volt a legsúlyosabb baleset az orosz flottánál a Kurszk tengeralattjáró 2000-ben történt, a Barents-tengeren robbanás okozta elsüllyedése óta, amely 118 tengerész életét oltotta ki. A hajó kapitányát, Dmitrij Lavrentyevet a hivatali hatákör túllépésére, illetve a gondatlanságból elkövetett emberölésre vonatkozó paragrafusok alapján azzal vádolták, hogy nem készítette fel kellőképpen a legénységet. Dmitrij Grobov matrózt azzal gyanúsították, hogy ő indította be tévesen a tűzoltó berendezést, és ezért ellen szolgálati kötelmei nem megfelelő teljesítése és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. A kapitány ügyvédje megelégedéssel fogadta az esküdtszék döntését és objektívnak nevezte azt.
Az ügyészség a felmentő döntéssel való egyet nem értését hangoztatta.
Dmitrij Dobrov ügyvéd elmondta, hogy a bíróság a következő ülést október 5-re tűzte ki, s hozzátette, hogy az “technikai jellegű lesz”.
Az Interfax orosz hírügynökség egy nevét mellőző mérnököt idézett, aki a baleset idején a Nyerpán tartózkodott, s aki azt mondta: személyes véleménye szerint az esküdtszéki döntés igazságtalan. “Ott voltam, mindent láttam és halottam saját fülemmel és szememmel. Az esküdtek a per alatt nem értették meg a történtek lényegét”.
Jövő héten Moszkvába érkezik az indiai védelmi miniszter, s tárgyalásai témái között szerepel a Nyerpa tervezett tízéves lízingje is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó