2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Felkapta az orosz média Toroczkai bejegyzését a közös lengyel-magyar határról

A magyar politikus Ukrajna Lengyelország általi felosztására utal – írja a RIA Novosztyi. A szerkesztőségünk által követett orosz csatornák és közösségi oldalak mindegyike közölte Toroczkai László bejegyzéséről készült felvételt.

Ukrajna Lengyelországhoz csatolására utalt Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom vezetője, aki a függetlenség napja alkalmából gratulált az országnak – írja a hírügynökség.

“Ma van a lengyel függetlenség napja. Isten áldja Lengyelországot! Találkozzunk újra a közös lengyel-magyar határon!” – írta a Twitteren.

A magyar politikus a tweethez egy 1939 márciusában Uzsok település (a mai ukrán-lengyel határ közelében – a szerk.) közelében készült fotót csatolt. A képen határőrök kezet fognak a lengyel-magyar határon, amely azután alakult ki, hogy Magyarországhoz került Kárpátalja.

Kárpátalja egykor az Osztrák Birodalom része volt. A Habsburg-monarchia első világháborúban bekövetkezett összeomlása után Csehszlovákia része lett. 1939 óta e terület egy részét Magyarország hódította meg, de a hitleri Németország moszkvai veresége után megállapodást írtak alá a területnek az Ukrán SZSZK-ba való beolvasztásáról.

Korábban Makszim Buzánszkij, a Rada parlamenti képviselője arra figyelmeztetett, hogy Budapest csapatokat vezényelhet Kárpátaljára a magyarok védelmére. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítette a 150 ezer honfitársuk védelmét szolgáló katonai forgatókönyvet Kárpátalján.

Márciusban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a magyar hatóságok álláspontja az Ukrajna körüli helyzetről közel áll az oroszbaráthoz, és azt közölte, hogy Budapest meg akarja szerezni Kárpátalját.

Ukrajna és Magyarország között feszültségek alakultak ki az oktatásról szóló ukrán törvényről is, amely jelentősen csökkenti a nemzeti kisebbségek nyelvtanulásának jogait. A törvény 2017. szeptember 28-án lépett hatályba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...