2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Fehér Ház: nem segíti az ügyet, ha kritizáljuk az ukrán ellentámadást

Az ukrán ellentámadás bírálata “nem segíti az ügyet” – mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője, hozzátéve, hogy az ellentámadásban előrelépés történt, de nem részletezte, hogy ez pontosan miből is áll.

“Jelentős előrelépést láttunk, és arra összpontosítunk, hogy ez a fejlődés folytatódjon, hogy rendelkezzenek az eszközökkel és a szükséges felkészüléssel, de ez (az ellentámadás – a szerk.) abban a tempóban fog történni, amelyet ők (az ukránok – a szerk.) szükségesnek tartanak, és biztosítani fogjuk, hogy ne csak előrehaladni tudjanak, hanem képesek legyenek reagálni az orosz válaszlépésekre is” – mondta Kirby.

“Az ellentámadás minden megfigyelője nem tehet mást, mint hogy elismeri, hogy most is haladnak, helyenként lassan, lassabban, mint ahogy ők maguk szeretnék, de minden nap hősiesen harcolnak, és mi megpróbálunk mindent biztosítani számukra, amire szükségük van” – hangsúlyozta a Fehér Ház szóvivője.

Kirbyt arról is megkérdezték, hogy az amerikai kormányzat szerint az ellentámadás legújabb eredményeivel Kijev válaszolt-e azokra az “aggodalmakra, amelyeket egyes amerikai tisztviselők az elmúlt hetekben az ellentámadás stratégiájával kapcsolatban hangoztattak”.

“Tudják, a pálya széléről nézni és kritizálni egy partnert és barátot, miközben véres, szörnyű és brutális körülmények között próbálnak előrenyomulni, nem segít az ügyön, nem arról van szó, hogy ők reagálnak a mi kritikánkra, hanem arról, hogy mi reagálunk az ő igényeikre” – mondta Kirby.

Korábban csütörtökön Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a spanyolországi Toledóban az uniós külügyminiszterek informális találkozóján újságíróknak nyilatkozva azt tanácsolta az ukrán ellentámadás bírálóinak, hogy “fogják be a szájukat“, mert ezzel “az ukrán katonák arcába köpnek”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó