2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Fehér Ház: az amerikai katonák továbbra is Nigerben maradnak

Az Egyesült Államok változatlanul úgy gondolja, hogy a diplomáciai megoldásnak tere van a Nigerben kialakult politikai válság kezelésére – jelentette ki szerdán a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Bizottságának kommunikációs koordinátora.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen közölte, hogy az Egyesült Államok folyamatosan egyeztet afrikai és európai partnereivel.

Elmondta, hogy az amerikai kormány szünetelteti a biztonsági támogatást és a terrorellenes kiképzést Nigerben, de az ott tartózkodó több mint ezer amerikai katona helyzetében nincs változás, továbbra is támaszpontjaikon tartózkodnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a jövőre nézve a kiképzést és annak tartalmát felülvizsgálja-e az amerikai kormány, a fehér házi illetékes azt mondta: ez a Pentagon hatáskörébe tartozik, de hozzátette, hogy az ilyen kiképzési programok célja az is, hogy könnyítse a partneri együttműködést az adott országgal, és hogy a fogadó állammal közösen válasszák ki a résztvevőket. A kiképzésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezekben szerepel demokráciatámogató és jogállamisági oktatás, valamint korrupcióellenes képzés is.

A nigeri alkotmányos rend helyreállításáról Antony Blinken külügyminiszter kedden telefonon beszélt a hadsereg őrizetében lévő Mohamed Bazoum nigeri elnökkel, akinek megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a demokratikus irányítás és alkotmányos rend helyreállítása mellett. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány számára az elnök és családjának biztonsága elsődleges kérdés.

Kedden az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy az Egyesült Államok többszáz millió dolláros pénzügyi támogatása a tétje annak, hogy Nigerben sikerül-e helyreállítani a törvényes rendet.

Hétfőn Victoria Nuland megbízott külügyminiszter-helyettes Niger fővárosában, Niamey-ben járt, és utána újságíróknak telefonon arról számolt be, hogy több órán át tárgyalt a hatalomátvételt levezénylő Moussa Salao Barmou tábornokkal, vezérkari főnökkel. Világossá tette számára, hogy megromlanak az amerikai-nigeri kapcsolatok, ha nem áll helyre a törvényes rend az országban. Nuland kifejezte abbéli reményét, hogy a katonai vezetők nyitva tartják a diplomáciai rendezés lehetőségét. Arról is beszámolt, hogy szóba került a Wagner-csoport nevű orosz biztonsági magáncég megjelenése Nigerben, amivel kapcsolatban óva intette tárgyalópartnereit, de reakciót nemigen váltott ki belőlük.

A tárgyalás után kiadott közleményében Nuland ismét felszólította a hatalomátvételben részt vevőket arra, hogy bocsássák szabadon az alkotmányellenesen fogva tartott Mohamed Bazoum elnököt és családját, valamint a többi őrizetbe vettet. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok szünetelteti bizonyos segélyek folyósítását Nigernek, és felülvizsgálja a további támogatásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó