2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Európa Tanács: az emberi jogok terén Ukrajnának van hova fejlődnie

Neil Muiznieks, az Európa Tanács emberjogi biztosa szerint, az emberi jogok terén 2014 Ukrajna fekete éve volt. Komoly humanitárius krízis Muiznieks az emberi jogokkal kapcsolatos jelentést mutatott be az Európa Tanács ülésén. “A konfliktus geopolitikai aspektusa Ukrajna keleti részén nagyobb figyelmet foglalt le, mint az eközben kialakult humanitárius krízis. Miközben a lakosság egy jelentős része és a legsérülékenyebb kategória, azok az emberek, akik a konfrontációs vonalon élnek, menekültek, gyerekek és idősek, hatalmas kínokat éltek át” – mondta az európai politikus.

Az ET emberjogi biztosa 2014-ben négyszer is volt Ukrajnában, beleértve Donyecket, és a hozzátartozó területeket. Muiznieks felkérte Kijevet, hogy dolgozza ki a saját hatékony megoldását arra, hogy megoldja a nyugdíjasok juttatásainak a kifizetését. Valamint, hogy sokkal szorosabban működjenek együtt a nemzetközi humanitárius szervezetekkel, akik közvetlenül a helyszínen dolgoznak annak érdekében, hogy jobban megértsék az emberek igényeit. Az újságírók elleni atrocitások az emberjogi biztos többször is említette, hogy Kijev tudatosan bünteti az újságírókat.

“Az újságírók és jogvédők elleni fenyegetések és támadások, a demokrácia elleni merényletnek minősülnek, ezért azokban az országokban, ahol azok megjelennek a politikai vezetőségnek így kell foglalkozni azzal” – olvasható a jelentésben.

Az európai biztos Ukrajna főügyészével folytatott beszédében kiemelte az emberjogi bűncselekményeknek a gyors és hatékony felderítésének, és az elkövetők felelősségre vonásának szükségességét függetlenül attól, hogy a konfliktusban melyik oldalon is állnak. A biztos ezt a Majdan téri bűncselekmények felderítésére és az odesszai tragédiára érthette, ahol 2014 májusában 48 ember vesztette életét.

RapidPress hírszolgálat

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó