2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

EU: az idei tél nem lesz könnyű, de a következő még rosszabb lesz

Az EU energiaügyi tisztviselői aggódnak amiatt, hogy az Európában jelenleg is tartó energiaválság milyen hatással lesz a kontinensre, amint beköszönt a hideg időjárás – mondta Kadri Simson energiaügyi biztos pénteken újságíróknak.

“A miniszterek aggódtak, ahogy én is, hogy ez a tél nem lesz könnyű számunkra, és a következő tél még nehezebb lesz” – mondta Simson az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

A találkozó célja az volt, hogy foglalkozzanak az Európában az egekbe szökő gázárakkal, és hogy sürgősségi intézkedéscsomagot dolgozzanak ki az európai háztartások és vállalkozások megsegítésére a válság közepette.

Az elfogadott lépések között szerepel az energiavállalatok bevételeinek korlátozása és a többletnyereség visszaosztása a fogyasztók között. A terv kötelező energiamegtakarítást is előír: az uniós tagoknak 5%-kal kell csökkenteniük az energiaigényt a csúcsidőszakokban, és 10%-os csökkentést javasolnak a teljes villamosenergia-felhasználásban.

A miniszterek azonban nem tudtak megállapodni a földgáz nagykereskedelmi árplafonjáról, ami az egyik legfontosabb követelés volt, amelyet a 15 uniós tagállamból álló csoport a találkozót megelőzően az Európai Bizottsághoz intézett. Közös levelükben a csoport azzal érvelt, hogy az árplafon az egyetlen olyan intézkedés, amely segíthet a blokknak “az inflációs nyomás mérséklésében, a várakozások kezelésében és az esetleges ellátási zavarok esetére keretet biztosít”.

Bár az Európai Bizottság nem zárta ki teljesen a földgáz árplafonjának lehetőségét, figyelmeztetett arra, hogy egy ilyen lépés gyengítené a blokk azon képességét, hogy biztosítsa a gázellátást a globális piacon. A litván energiaügyi miniszter, Dainius Kreivys szerint a kérdést egy későbbi időpontban fogják megvitatni.

Mivel a Gazprom szerint az EU-ba irányuló orosz gázszállítások idén akár 48%-kal is csökkentek, az infláció az euróövezetben azóta a közelmúlt történetében először kétszámjegyűre emelkedett. Félő, hogy a helyzet tovább romlik, miután a hét elején egy feltételezett szabotázsakció során megrongálódtak az orosz Északi Áramlat gázvezetékek, ami a közeljövőben súlyosan korlátozza a blokkba irányuló lehetséges gázszállításokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...