2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Észtország újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Tallinn mintegy 150 kézifegyvert és hozzá lőszert adományoz Ukrajnának – közölte szerdán az észt kormány. Az új segélycsomagról szóló javaslatot Hanno Pevkur védelmi miniszter terjesztette elő a kabinet ülésén, és más miniszterek is támogatták.

“Támogatnunk kell Ukrajnát a folyamatos orosz agresszió elleni harcban. Ismét találtunk egy lehetőséget, ahol Észtország segítő kezet nyújthat” – jelentette ki Pevkur, aki bejelentette a vitathatatlanul szerény fegyvercsomagot.

“Az Oroszországi Föderáció semmit sem nyerhet ebből az agresszióból. Ezért mindazoknak, akik támogatják Ukrajnát, fel kell gyorsítaniuk a katonai segélyek nyújtását, valamint növelniük kell védelmi iparuk kapacitását” – tette hozzá.

A miniszter nem részletezte az Ukrajnának nyújtandó kézifegyverek pontos típusát, azok eredetét és a szállítás időkeretét.

Észtország más balti államokkal együtt Ukrajna legaktívabb támogatói közé tartozik a Moszkvával való konfliktusban, többször küldött katonai segélyt és hozott más oroszellenes intézkedéseket. Az ország a GDP-hez viszonyítva Kijev egyik legnagyobb adományozója volt, több mint 1%-ot költött arra, hogy az országot különféle fegyverekkel lássa el, többek között páncéltörő rendszerekkel, aknákkal, ágyúkkal, tüzérségi lövedékekkel és egyéb fegyverekkel.

Abszolút számokban kifejezve azonban az észt katonai támogatás meglehetősen szerény marad az Ukrajna legfőbb támogatói, különösen az Egyesült Államok által elköltött milliárdokhoz képest. Tallinn eddig alig több mint 400 millió euró (439 millió dollár) értékben szállított katonai felszerelést Ukrajnának.

Oroszország többször is felszólította a kollektív Nyugatot, hogy hagyjon fel Ukrajna egyre kifinomultabb fegyverekkel való “pumpálásával”, és arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos támogatás csak meghosszabbítja a konfliktust, és további károkat okoz az ukránoknak, ahelyett, hogy megváltoztatná a konfliktus végkimenetelét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó