2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Észtország nem vár az EU-ra, már ebben a hónapban elkobozza a befagyasztott orosz vagyont

Az észt hatóságok azt tervezik, hogy e hónap végéig benyújtják a befagyasztott orosz vagyon lefoglalását lehetővé tevő jogi keretet – jelentette hétfőn a Bloomberg a külügyminisztérium szóvivőjére, Mihkel Tammra hivatkozva.

Decemberben Urmas Reinsalu észt külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy kidolgozzák az orosz vagyon elkobzásának tervét anélkül, hogy megvárnák az egész EU-ra kiterjedő döntést.

Ugyanakkor Kaja Kallas észt miniszterelnök, aki az egyik leghangosabb oroszellenes kiállásával szerzett népszerűséget, azt mondta, hogy az uniós tagállamoknak “előre kell vinniük a munkát az agresszió bűntette miatti felelősségre vonás biztosítása és Oroszország befagyasztott vagyonának felhasználása érdekében”.

Az Oroszország tavaly februári ukrajnai katonai műveletének megindítását követő szankciókkal az EU és más G7-országok a jelentések szerint nagyjából 300 milliárd euró  értékű állami tulajdonú tartalékot fagyasztottak be, valamint milliárdos nagyságrendű, szankciókkal sújtott orosz magánszemélyek és vállalatok tulajdonában lévő vagyoneszközöket is.

Tallinn állítólag azt tervezi, hogy a törvényt addigra nyújtja be, amíg az Európai Bizottság véglegesíti a befagyasztott pénzeszközökkel kapcsolatos, az EU egészére kiterjedő megállapodást.

Az észt pénzügyi hatóság szerint az országban lévő orosz tulajdonú számlákon lévő befagyasztott vagyon közel 20 millió eurót tesz ki.

A hónap elején olyan médiajelentések láttak napvilágot, amelyek szerint Berlin nyitott arra, hogy az orosz jegybank elkobzott vagyonát Ukrajna újjáépítésének finanszírozására használja fel, ha Németország szövetségesei is követnék a példáját.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...