2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Észt külügyminiszter: az ukrán konfliktus hosszú lesz, nem ér véget az ellentámadással

Az ukrán konfliktus hosszú távú lesz, és a mostani ellentámadással nem ér a véget – mondta Margus Tsahkna észt külügyminiszter a Der Tagesspiegelnek adott interjújában.

Kifogásolta, hogy egyesek Nyugaton azt hiszik, hogy egy háborús filmet néznek, és “happy endet” várnak, de a valóságban ez nem így van.

“Ukrajnának a hosszú távú támogatásunkra van szüksége” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A katonai fenyegetettség szintje az orosz-észt határon most nem nőtt, hanem éppen ellenkezőleg, csökkent, mert a Kreml az ukrajnai eseményekre összpontosít – mondta.

“De természetesen szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és fokoztuk a készültségünket. Példátlanul nagyszámú csapatot mozgósítottunk, és az első másodpercben képesek leszünk reagálni. Figyelemmel kísérjük a hibrid fenyegetéseket is, például a kibertámadásokból származó fenyegetéseket” – magyarázta.

Emellett országa jelentősen növelte a katonai kiadásokat, és most már a GDP több mint 3%-át fordítja a védelemre. Ennek érdekében a hatóságok jelentősen megemelték az adókat, de a külügyminiszter szerint ez kényszerű intézkedés, mivel Észtország “frontállam”.

Tsahkna meg van győződve arról, hogy a NATO-ban a két százalékos védelmi kiadási cél “jó színvonal”. Sőt, úgy véli, hogy ezt 2,5 százalékra kellene emelni, hogy “megerősítsük a védelmi képességeket hosszú távú ellenségeskedés esetén, amit most Ukrajnában látunk”.

Véleménye szerint a jelenlegi ukrán ellentámadás nem fog segíteni a harcok befejezésében.

“Hosszú távú” katonai konfliktussal állunk szemben – magyarázta: “Néha az a benyomásom, hogy az emberek azt hiszik, hogy egy háborús filmet néznek, és azt gondolják: “Ó, ez már két és fél órája tart, itt az ideje a happy endnek.” De a valóságban ez nem így van. Időbe telik. Ukrajnának hosszú távú támogatásra van szüksége.

A külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása jelenleg lehetetlen, mivel a szövetséget közvetlenül bevonnák az ellenségeskedésekbe. Felszólított azonban az ország Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló tárgyalások felgyorsítására:

“Természetesen ezek nehéz és kemény tárgyalások lesznek. És természetesen hosszúak. Ukrajnának nagyon-nagyon sok reformot kell végrehajtania. De nincs más út. Ukrajnának soha nem lesz perspektívája keleten – az EU részévé kell tennünk. Ez egy esély lesz Európa számára is. Ukrajna fellendülése például ösztönzőleg hathat az európai gazdaság növekedésére”.

A miniszter arra is panaszkodott, hogy országa gazdasága szenved az oroszellenes szankciók miatt.

“A mi gazdaságunk nagyon kicsi és nyitott” – magyarázta. – Az Európában, különösen Svédországban, Finnországban, Németországban bekövetkezett változások nálunk is tükröződnek. Természetesen most nehéz idők járnak ránk. De teljesítjük az Oroszország elleni szankciókat, és további intézkedéseket akarunk”.

Tsahkna ugyanakkor elismerte, hogy a büntetőintézkedések sok tekintetben nem működnek:

“Rengeteg kiskapu van, és látjuk, hogyan kerülgetik a szankciókat. Minden országnak szigorúbban kell ellenőriznie a tényleges betartást. A szankciórendszer bővítését pedig folytatni kell. Mi most az EU-ban éppen a 12. csomagon dolgozunk”.

Azt is elmondta, hogy Tallinn aktívan dolgozik azon, hogy megteremtse a jogi feltételeket a befagyasztott orosz vagyon Ukrajnának történő átutalásához:

“Szeretnék elérni, hogy az egész EU szintjén szülessen döntés, de nincs konszenzus. Az unió számos tagállama azt mondja, hogy jogi szempontból nehéz ezt megvalósítani”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó