2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Észak-Koreának mától van nukleáris doktrínája

Észak-Korea kiadott egy dokumentumot, amelyben felvázolja a nukleáris hadviseléssel kapcsolatos megközelítését, figyelmeztetve, hogy nem fog habozni a bomba bevetésével, ha fenyegetést észlel a felső vezetése vagy “fontos stratégiai célpontok” ellen – jelentette az állami média.

A “Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nukleáris erőpolitikájáról” szóló nyilatkozatot az állami Koreai Központi Hírügynökség közölte pénteken, megjegyezve, hogy bár a kormány a nukleáris fegyvereket “végső eszköznek” tekinti, bevetné azokat “az állam és a nép biztonságát súlyosan fenyegető agresszió” megakadályozására.

A politikai dokumentum a továbbiakban megjegyezte, hogy Phenjan “automatikusan és azonnal” megelőző csapást mérne, ha a tisztviselők úgy vélik, hogy “a nemzeti nukleáris erő parancsnoki és irányítási rendszere veszélybe kerül ellenséges erők támadása miatt”.

Bár a nyilatkozat hangsúlyozta, hogy Észak-Korea “nem fenyeget, és nem használ atomfegyvereket nem nukleáris fegyverrel rendelkező országok ellen”, figyelmeztetett, hogy erőteljes választ adna az agresszióra, illetve a Észak Koreát fenyegető nemzetekre, amelyek “más nukleáris fegyveres államokkal összejátszva” fenyegetik Észak-Koreát. Öt olyan forgatókönyvet nevezett meg, amelyek alapján a hadsereg nukleáris csapást mérhet, többek között akkor, ha az országot tömegpusztító fegyverekkel fenyegetik, ha vezetőket vagy “fontos stratégiai célpontokat” támadás ér, “elkerülhetetlen operatív szükségesség esetén a háború kiterjedésének és elhúzódásának megakadályozására”, vagy bármilyen más, a nemzetet vagy annak népét veszélyeztető “katasztrofális válságra” adott válaszként.

Nyugati tisztviselők az elmúlt hónapokban többször is közelgő észak-koreai atomkísérletet jósoltak, azt állítva, hogy a hadsereg 2017 óta először készül kísérletet tartani, annak ellenére, hogy hivatalos bejelentés nem történt. Kim Dzsongun észak-koreai vezető azonban nemrégiben megfogadta, hogy “a lehető leggyorsabban” fejleszti országa atomarzenálját, és ragaszkodott ahhoz, hogy a hadseregnek “bármikor” készen kell állnia egy nukleáris bevetésre “ellenséges” külföldi hatalmak ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...