2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Erdogan: Törökország nem mond le az orosz gázról

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ankara nem tudja elutasítani az Oroszországból érkező földgázszállításokat.

“A földgáz 50 százalékát Oroszországból kapjuk. Ez számunkra stratégiai kérdés, stratégiai kapcsolat. Nem szakíthatjuk meg” – mondta a hivatalos Twitter-oldala szerint.

Erdogan emlékeztetett arra, hogy Ankara Moszkvával közösen dolgozik a nagyszabású Akkuyu atomerőmű-projekt megvalósításán, amely a tervek szerint jövőre fejeződik be.

A két ország 2020-ban indította el a régóta várt tengeri Török Áramlat gázvezetéket, amely orosz gázt szállít Törökországba és tovább a dél-európai államokba. A Fekete-tenger fenekén áthaladó 930 kilométeres vezeték január 1-jén kezdte meg működését.

A kétágú vezeték, amelyet a Déli Áramlat vezeték alternatívájaként hoztak létre (miután Bulgária 2014-ben visszalépett a projekttől), 31,5 milliárd köbméteres összkapacitással büszkélkedhet. Az egyik vezeték orosz gázt szállít Törökországba, míg a másik a dél- és délkelet-európai országokat szolgálja ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó