2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Erdogan: Törökország nem mond le az orosz gázról

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ankara nem tudja elutasítani az Oroszországból érkező földgázszállításokat.

“A földgáz 50 százalékát Oroszországból kapjuk. Ez számunkra stratégiai kérdés, stratégiai kapcsolat. Nem szakíthatjuk meg” – mondta a hivatalos Twitter-oldala szerint.

Erdogan emlékeztetett arra, hogy Ankara Moszkvával közösen dolgozik a nagyszabású Akkuyu atomerőmű-projekt megvalósításán, amely a tervek szerint jövőre fejeződik be.

A két ország 2020-ban indította el a régóta várt tengeri Török Áramlat gázvezetéket, amely orosz gázt szállít Törökországba és tovább a dél-európai államokba. A Fekete-tenger fenekén áthaladó 930 kilométeres vezeték január 1-jén kezdte meg működését.

A kétágú vezeték, amelyet a Déli Áramlat vezeték alternatívájaként hoztak létre (miután Bulgária 2014-ben visszalépett a projekttől), 31,5 milliárd köbméteres összkapacitással büszkélkedhet. Az egyik vezeték orosz gázt szállít Törökországba, míg a másik a dél- és délkelet-európai országokat szolgálja ki.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...