2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Erdogan: Törökország ellenzi Finnország és Svédország NATO-tagságát

Törökország nem fog igent mondani Finnország és Svédország NATO-tagsági kérelmére – jelentette ki hétfőn Recep Tayyip Erdogan, az ország elnöke, hozzátéve, hogy eredménytelenek lennének minden olyan kísérlet, amelyek arra próbálják rávenni Ankarát, hogy változtasson álláspontján.

“Ezeknek az országoknak nincs egyértelmű álláspontjuk a terrorszervezetekkel szemben. Svédország a terrorszervezetek inkubációs központja. Terroristákat hoznak, hogy beszéljenek a parlamentjeikben. <…> Nem mondanánk igent arra, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz, egy biztonsági szervezethez <…> Hétfőn jöttek volna, hogy meggyőzzenek minket. Sajnálom, nem kell fáradozniuk” – mondta Erdogan.

Finnország és Svédország is hivatalosan vasárnap jelentette be csatlakozási szándékát a katonai szövetséghez. Törökország figyelmeztette, hogy ellenezni fogja a lépést, Erdogan a két északi országot “terrorszervezetek vendégházainak” nevezte. Ezzel a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) és a Forradalmi Népi Felszabadítási Frontra (DHKP/C) utalt, amelyeket országában betiltottak.

A svéd külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Helsinki és Stockholm magas rangú tisztviselői Törökországba utaznak, hogy megvitassák az ügyet. Erdogan azonban a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ilyen tárgyalások értelmetlenek lennének.

Egy ország tagsági kérelmét a katonai szövetséghez történő csatlakozáshoz mind a 30 tagnak egyhangúlag jóvá kell hagynia.

Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes korábban azt mondta, biztos benne, hogy a blokk képes lesz legyőzni Törökország fenntartásait.

Finnország és Svédország úgy döntött, hogy a közvéleményben bekövetkezett jelentős változást követően, az Ukrajnában zajló konfliktus közepette felülvizsgálják a semlegesség hosszú ideje tartó politikáját. A legutóbbi felmérések szerint mindkét országban a többség támogatja a NATO-tagságot.

Moszkva elítélte az országok NATO-tagságra vonatkozó döntését. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az új fejlemény súlyosbítja az amúgy is bonyolult nemzetközi biztonsági helyzetet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...