2023, február 2.
6.5 C
Budapest
-0.3 C
Moszkva

Erdogan rendezné Törökország kapcsolatait Szíriával

Ankara a jövőben megtalálhatja az utat a Szíriával megromlott kapcsolatainak helyreállításához – mondta vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök. A megjegyzés egy héttel azután hangzott el, hogy Törökország légicsapásokat kezdett végrehajtani kurdokhoz kötődő észak-szíriai és iraki helyszíneken.

“Ahogyan a török-egyiptomi kapcsolatok normalizálódni kezdtek, a következő időszakban ez Szíriával is megtörténhet” – mondta Erdogan egy Konya városában tartott találkozón, amelyet a TRT hírcsatorna közvetített.

“A politikában nincs helye a neheztelésnek” – mondta.

Török tisztviselők a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a szíriai székhelyű, kurd vezetésű Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szervezetet tették felelőssé a november 13-án Isztambulban, Törökország legnépesebb városában elkövetett robbantásos merényletért.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az EU terrorszervezetként tart nyilván, tagadta, hogy köze lenne a hat halálos áldozatot követelő isztambuli merénylethez. Erdogan azonban szerdán arra figyelmeztetett, hogy Ankara szárazföldi katonai műveletet indíthat a szíriai kurd erők ellen.

Ankara és Damaszkusz viszonya az évek során jelentősen megromlott, mivel Törökország támogatja a kormányellenes Szíriai Nemzeti Hadsereget, korábbi nevén a Szabad Szíriai Hadsereget.

Szíria azzal is vádolta Törökországot, hogy “megszállja” területének egyes részeit, mivel a török csapatok a múltban többször is behatoltak a kurd erők ellen, és összecsaptak a szíriai kormányerőkkel.

Az Ankara és Kairó közötti kapcsolatok 2013-ban romlottak meg, amikor Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök, az ország akkori legfőbb katonai parancsnoka elűzte elődjét, Mohamed Morszit a hatalomból. Azóta az országok tartózkodnak attól, hogy nagyköveteket nevezzenek ki egymás fővárosaiba. Erdogan azonban a katari FIFA-világbajnokság alkalmával e hónapban Katarban tartott találkozóját el-Szíszivel a kapcsolatok rendezése felé tett lépésnek nevezte. Támogatta az Egyiptommal való további, miniszteri szintű kapcsolattartást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...