2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Erdogan: őszinte és bizalmon alapuló a kapcsolatom az orosz elnökkel

Recep Tayyip Erdogan török elnök őszinte és bizalmon alapulónak nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és általában a két ország közötti kapcsolatokat.

“Tisztelet és bizalom jellemzi az Oroszországgal való kapcsolatainkat. A Putyin úrral való kapcsolataim pedig az őszinteségen alapulnak. És minden kérésünkre, ami Tatárföldet, Dagesztánt és ezeket a régiókat illeti, választ kapunk” – mondta vasárnap a fiatalokkal tartott találkozón, amelyet a TRT csatorna közvetített.

A török elnök szerint “sok fenyegetés volt” más országok részéről “az [orosz] Sz-400-as rendszerek beszerzésével kapcsolatban”. “De mi megvettük az Sz-400-asokat. És most már nálunk vannak” – mondta.

Ezzel összefüggésben kitért az F-16-os és F-35-ös vadászrepülőgépek lehetséges szállításainak témájára.

“Ami az F-16-os repülőgépeket illeti, szeretnénk megkapni Önöktől [az Egyesült Államoktól], de Önök nem adják nekünk. Önök F-jeteket ígértek, de megszegték a szavukat. Fizettünk mintegy 1,4 milliárd amerikai dollárt, de önök nem adják meg nekünk. Ha nem adjátok át, annak meglesz az ára” – mondta.

Törökország 40 darab F-16 Block 70-es vadászrepülőgépet és a már meglévő gépek modernizálásához szükséges készleteket szeretne. A kérdés azután fagyott be, hogy Ankara orosz Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárolt.

Az üzlet miatt felfüggesztették Törökország részvételét az F-35-ös vadászrepülőgépek fejlesztésére és gyártására irányuló projektben is. A Törökországgal kötött F-16-os üzlet ellenzői az amerikai kongresszusban azzal indokolják Ankara elutasítását, hogy Helsinkit és Stockholmot nem engedi felvenni a NATO-ba, valamint a Moszkvával való kapcsolatai miatt. Törökország viszont azt állítja, hogy elutasítja az amerikai fél által az alku végrehajtásához támasztott összes feltételt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó