2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

ENSZ-főtitkár: a világ közelebb van egy globális konfliktushoz, mint valaha

A világ közelebb van egy globális konfliktushoz, mint valaha – figyelmeztetett hétfőn Antonio Guterres ENSZ-főtitkár. A globális közösség még csak nem is alva jár egy szélesebb háborúba, hanem tágra nyílt szemmel menetel felé – hangsúlyozta a Közgyűlés előtt tartott beszédében.

“A béke kilátásai folyamatosan csökkennek. A további eszkaláció és vérontás esélye egyre nő” – mondta Guterres, elítélve a stratégiai látásmód hiányát és az elfogultságot, amely megakadályozza a politikai döntéshozókat abban, hogy a helyes irányba tegyenek lépéseket.

“Ez a rövid távú gondolkodás nemcsak mélységesen felelőtlen – hanem erkölcstelen is” – érvelt, hozzátéve, hogy a politikusok és a vállalkozók túlságosan elmerültek a ragaszkodásban a hatalomhoz és az üzleti ciklusaikhoz.

A főtitkár az ENSZ elvein alapuló nemzetközi jog és rend erózióját is kifogásolta, ami szerinte a jelenlegi siralmas helyzethez vezetett.

“Ha minden ország teljesítené az [ENSZ] Alapokmányából eredő kötelezettségeit, akkor a békéhez való jog garantált lenne” – jegyezte meg, és felszólította az ENSZ tagjait, hogy “alakítsák át a békéhez való hozzáállásunkat azáltal, hogy újra elkötelezik magukat az Alapokmány mellett – az emberi jogokat és a méltóságot helyezve előtérbe, a megelőzéssel a középpontban”.

“Fel kell ébrednünk – és munkához kell látnunk” – mondta Guterres, hozzátéve, hogy 2023 olyan kihívások összefolyása elé állította az emberiséget, amelyhez hasonlót még életünkben nem tapasztaltunk.

Az ENSZ-vezetője arra is rámutatott, hogy a tudósok az emberiség lehetséges megsemmisülését tükröző szimbolikus “ítéletnapi órát” 90 másodperccel éjfél előttre állították – ez a legközelebbi időpont, amit valaha is elértek egy lehetséges Armageddonhoz.

Az ENSZ-vezető szavai azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megfogadták, hogy több tucat nyugati tervezésű modern harckocsit küldenek Ukrajnába a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus közepette. A Pentagon azt is bejelentette, hogy 150 kilométeres hatótávolságú lőszerekkel látja el az ukrán erőket, hozzátéve, hogy lehetővé teszi Kijev számára, hogy ezeket saját belátása szerint használja.

Moszkva korábban többször is figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott folyamatos fegyverszállítások további eszkalálódást kockáztatnak, amely Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfliktusba torkollhat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó