2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az ukrán neonáci Azov zászlóalj egyik törzsőrmesterét

A hírhedt, neonáci Azov zászlóalj egyik törzsőrmesterét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Donyecki Népköztársaság (DNR) legfelsőbb bírósága. Makszim Kondrasevet szerdán ítélték el négy civil megöléséért, akik tavaly márciusban Mariupol városából próbáltak elmenekülni.

Bűnösnek találták két vagy több ember meggyilkolásában, valamint civilekkel szembeni kegyetlen bánásmódban és tiltott hadviselési módszerek alkalmazásában.

A tárgyalás során megállapították, hogy a katona több társával együtt 2022. március 2-án az Azovsztal üzem közelében lévő útkereszteződésnél állt őrt. Este 10 óra körül Kondrasev tüzet nyitott egy furgonra, miután az nem állt meg a parancsára. Ennek következtében a járműben tartózkodó mind a négy ember meghalt, három férfi és egy nő.

Az ügyészség szerint az ukrán törzsőrmester “világosan látta, hogy a volán mögött és a furgonban civil ruhás emberek ültek”.

Az orosz erők tavaly május közepén fogták el, derült ki a bírósági dokumentumokból.

Tavaly év végén az orosz Nyomozó Bizottság azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy akadályozta a civilek evakuálását Mariupolból az ottani harcok csúcspontján, amelyeknek állítólag több mint 3000 halálos áldozata volt.

Az orosz hatóságok szerint a kijevi erők nem engedték, hogy az emberek a Moszkva által biztosított humanitárius folyosókon keresztül elhagyják az ostromlott kikötővárost.

A tisztviselők akkor azt mondták, hogy büntetőeljárást indítottak több ukrán katonatiszt és parancsnok ellen, köztük Valerij Zaluzsnij tábornok, az ország fegyveres erőinek vezetője ellen.

Ukrajna viszont azzal vádolta Oroszországot, hogy Mariupol válogatás nélkül bombázta és lőtte a polgári lakosságot.

A harcok nem sokkal azután törtek ki, hogy az orosz csapatok tavaly február végén átlépték az ukrán határt. A kijevi csapatok az Azovsztal ipari komplexumban rejtőztek el, és május közepén megadták magukat az orosz erőknek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó